PROKLETSTVO PORODICE TUĐMAN: Daleka Franjina rođaka je bila VEŠTICA, roditelje mu ubila OZNA
Foto: Profimedia

Surovo

PROKLETSTVO PORODICE TUĐMAN: Daleka Franjina rođaka je bila VEŠTICA, roditelje mu ubila OZNA

Hrvatska -

Na čuvenom Harvardu rekao mi je neki jevrej za jednog međunarodnog skupa kako je moje prezime iranskog porekla jer "taj - man" u vašem prezimenu nije ni nemačkog ni jevrejskog porekla’, izjavio je svojevremeno Franjo Tuđman.

Prvi hrvatski predsednik interesovao se za poreklo svog prezimena. Njegova je porodica devedesetih godina, nakon što je on postao prvi hrvatski predsjednik, postala najmoćnija u zemlji. Od istoričara koji nije smeo da napusti SFRJ kako ne bi širio nacionalističke ideje i koji nije smeo javno nastupati Franjo Tuđman postao je autoritativni čelnik nezavisne Hrvatske.

Praviom je zakone prema potrebama svoje porodice i prijatelja, koji su živeli lagodnim životom. Ali nakon toga sve je za njih pošlo nizbrdo. Danas izbegavaju istupanje u javnosti. Porodično stablo Tuđmana nije geografski rašireno. Njegovi su roditelji rođeni u susednim mestima. Obitelj Tuđman potiče iz Hrvatskog zagorja, iz okoline Oroslavja, odnosno sela Žejinci. Najviše ih se rodilo tamo u posljednjih sto godina. Prvi zapis ovog prezimena je iz 16. veka, tačnije iz 1598. godine.

Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je veštica, copernica, pa su je spalili. Navodno je bila jedna od poslednjih koja je tako završila. Tuđmanovi su preci bili gnevni kmetovi koji su se pobunili protiv vlastelina sedam godina prije nego što je Matija Gubec započeo seljačku bunu. Naime, u dokumentima o napadu na kuriju Petra Petričevića u Gornjoj Stubici. Petričević je bio poslušnik Franje Tahyja. Kmetovi su, besni na Tahyja, spalili Petričevićevo imanje, stoku su ukrali i posekli voćnjak.

Tocmani se spominju i u dokumentima iz 1574. godine. Nema, doduše, podataka o tome odakle su Točmani ili Toczmani došli u Hrvatsko zagorje. Prezime Tucman još postoji, takođe u Zagorju, ali nešto južnije od Tuđmana.

Franjo Tuđman rodio se 14. juna 1922. godine u Velikom Trgovišću. Njegovi roditelji Stjepan i Justina bili su seoska porodica srednje klase. Imao je dva brata, Ivicu i Stjepana. Majka Justina umrla je kad mu je bilo sedam godina, verovatno od tuberkuloze. Otac Stjepan bio je istaknuti član Hrvatske seljačke stranke i jedno vreme opštinski načelnik. Bio je i član ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Nakon Justinine smrti ponovno se oženio. Franjo je, kažu, bio neobično blizak s maćehom Olgom.

U proljeće 1941. godine pridružio se antifašističkom pokretu, kao i njegov brat Stjepan. On je umro 1943. godine na bojištu. Svoju buduću suprugu Ankicu Žumbar upoznao je 1944. godine u Čazmi u partizanima. On je tamo bio šef Personalnog odsjeka Desetog korpusa zagrebačkog. Ankica Žumbar podrijetlom je iz Zagreba. Rođena je 1926. godine i već kao srednjoškolka se pridružila partizanskom pokretu. Nakon oslobođenja 1945. godine oboje se vraćaju u Zagreb.

Franjo je ubrzo premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske u Beogradu. Ankica je pristala ići s njim i vjenčali su se u Beogradu iste godine. Ona je tad imala 18 godina, a on 22. Iduće godine Franjin otac Stjepan i pomajka Olga ubijeni su u obiteljskoj kući u Velikom Trgovišću. Kruži teorija da su mu je roditelje ubila OZNA Pojavile su se spekulacije da se radilo o ubojstvu i samoubojstvu, ali prevladala je teorija o tome da ih je ubila jugoslavenska tajna policija OZNA jer je Stjepan Tuđman kritizirao komunističku vlast. Tuđmanovi su u Beogradu živeli do 1961. godine.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track