PUHOVSKI PODRŽAO HAPŠENJE PRIPADNIKA HVO: Hvala Bogu da je počelo da se sudi za ratne zločine
Foto: Fonet/Dragan Antonić 2 Okt 2014

Potresi u Hrvatskoj

PUHOVSKI PODRŽAO HAPŠENJE PRIPADNIKA HVO: Hvala Bogu da je počelo da se sudi za ratne zločine

Hrvatska -

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je danas, povodom hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju zbog ratnog zločina nad Srbima, da treba zahvaliti Bogu da se makar i sa zakašnjenjem sudi za ratne zločine i da su reagovanja zvaničnog Zagreba s tim u vezi krenula u potpuno pogrešnom smeru.

Za reagovanja zvaničnog Zagreba na hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO, Puhovski kaže da su "ispod elementarnih pretpostavki vladavine prava" i da najpre treba razmotriti kvalitet optužnica, ako ih bude.

"Uveren sam da ovo ide u potpuno pogrešnom smeru, jedina logika koju mogu prihvatiti je ta da se prvo podignu optužnice, a onda da se reaguje. Bogu hvala da se makar i s zakašnjenjem sudi za ratne zločine. Ako se ustanovi da su optužnice lažne i besmislene, onda je logično da se pokrene reakcije, a ovde kod nas se unapred pokreću", rekao je Puhovski za hrvatski portal Index.

HAPŠENJA U BIH: Privedeno 10 osoba zbog zločina nad Srbima u Orašju!

Za Puhovskog je apsurna formulacija koja se mogla čuti u reagovanjima, da je nedopustivo da se sudi hrvatskim generalima i vojnicima, i potpuno neprihvatljiva formulacija da su to generali vojske članice NATO-a, kao da su one, kako kaže, izvan međunarodnog pravosuđa.

KOLINDA IZNENAĐENA HAPŠENJEM HRVATA U BIH: Pa u Orašju su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili!

"To su Amerikanci za sebe postigli, ali mnogi od nas su to smatrali pogrešnim, smatram da svatko mora biti eventualno kandidat za odgovaranje za ratne zločine, treba razmatrati kvalitet optužnice, a ne da se skandalizuje hapšenje i početak postupka", kaže Puhovski.

Dodao je da je siguran da će doći do zaoštravanja odnosa na relaciji Hrvatska-BiH.

"Sigurno će eskalirati ovo, Hrvatska ovo doživljava kao uvredu (premijeru Andreju) Plenkoviću, svima se ovde radi o svemu drugom, samo ne o suđenju za ratne zločine. To nikoga ne zanima, jesu li ti ljudi nevini, moguće da jesu, ali to će se ustanoviti kad bude poznata optužnica. Unapred se ovako ponašati, to je ispod elementarnih pretpostavki vladavine prava", zaključio je Puhovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track