RUSKI AMBASADOR U ZG: Imamo bolje odnose sa Srbijom, a Hrvatska neće dobro proći kad padnu sankcije!
Foto: Youtube

Anvar Azimov

RUSKI AMBASADOR U ZG: Imamo bolje odnose sa Srbijom, a Hrvatska neće dobro proći kad padnu sankcije!

Hrvatska -

Poštujemo hrvatski izbor za NATO i EU, ali to članstvo ne smije biti prepreka za razvijanje odnosa s Rusijom. To bi odgovaralo i vama i nama, izjavio je Anvar Azimov ambasador Rusije u Hrvatskoj.

O tome kakve odnose Rusija ima sa Srbijom a kakve sa Hrvatskom Azimov kaže da njegova zemlja poštuje spoljnu politiku Hrvatske, i želi da "reše sve bilateralne probleme sa svojim komšijama".

Ne mešamo se, no istovremeno molimo hrvatsko vođstvo da pronađe realistična rešenja. Balkan je bitan i Rusiji i SAD-u i EU, i želimo imati dobre odnose sa svima, no bolje razvijene odnose imamo sa Srbijom. U svakom slučaju, ne želimo da Hrvatska psomatra Rusiju kroz prizmu naših odnosa sa Srbijom", rekao je Azimov.

On ističe da mu je divno kako Hrvati vole svoju zemlju.

"Divim se tome, no istovremeno jedna od mojih negativnih impresija jeste vaša velika zavisnost u spoljnoj politici od Zapada. Godinu sam dana ovde i pokušavao sam deset ministara pozvati u Rusiju, na forume, konferencije... Niko od njih nije posetio Rusiju. Dajemo političke signale, mi ne želimo izvući Hrvatsku iz EU i NATO, ali istovremeno Rusija može nadopuniti ono što vam nedostaje. Hrvatske mandarine, kruške, riba... Sve to dolazi na rusko tržište, ali kroz treće zemlje, i oni na tome zarađuju, a ne vi", kaže Azimov i dodaje:

"Naravno, sankcije će se završiti za godinu ili dve, a Rusija će tada postavljati narudžbe za kupovinu roba, ali procjenjujući ko se kako ponašao u vreme sankcija. A u tom slučaju Hrvatska neće dobro proći."

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track