SKANDAL NA GRANICI SA SRBIJOM: Hrvatska policija napala novinara Frans presa i uzela mu opremu
Foto: AP

Čak su i psovali

SKANDAL NA GRANICI SA SRBIJOM: Hrvatska policija napala novinara Frans presa i uzela mu opremu

Hrvatska -
Osim što je fotoreporter Andrej Isaković doživeo neprijatnosti, slično se dogodilo i njegovom kolegama iz drugih agencija

ZAGREB - Na granici između Srbije i Hrvatske, kod prelaza Bapska - Berkasovo, oko 12.30 sati dogodio se incident kada je hrvatska policija oduzela opremu jednom fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.

"Krenuli su na mene, vikao sam da sam fotoreporter agencije Frans pres i da sam se jutros legitimisao kod njihovih kolega", rekao je Isaković i dodao da su policajci bili "prilično bezobrazni", i da su "čak i psovali".

Andrej Isaković, Foto. Fonet
Andrej Isaković, Foto. Fonet

"Tražžili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su učinili i kolegi iz Engleske", objasnio je on.

Isaković tvrdi da kolega frilenser iz Engleske i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je usledio.

Hrvatska policija napala je danas, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo i novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a. Snimatelj Al Džazire, Boško Branković, kaže da su oni zadobili udarce, a oduzeli su im i opremu.

"Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hrvaska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbun iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice", objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio. Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli. Kako je dodao, fotoreportera iz AP su policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotoopremu i bacili je na hrvatsku teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track