SKANDALOZNA ODLUKA: Gotovina imenovan za savetnika za državnu bezbednost u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Bivši optuženik

SKANDALOZNA ODLUKA: Gotovina imenovan za savetnika za državnu bezbednost u Hrvatskoj

Hrvatska -

Bivši haški optuženik, hrvatski general Ante Gotovina imenovan je danas za posebnog savetnika potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, baviće se sistemom državne bezbednosti i taj posao će obavljati bez nadoknade.

Rešenje o imenovanju Gotovine je potpisao premijer Andrej Plenković uoči današnje sednice vlade u Vukovaru, a na predlog ministra Krstičevića i generalovog pristanka. Gotovina će se, kako prenose zagrebački mediji, baviti sistemom državne bezbednosti, koju razvija Krstičević, ali će biti i angažovan prema potrebi na drugim pitanjima vezanim za bezbednost.

Prema pravilima o zapošljavanju unutar vlade, Gotovina ima pravo na naknadu za tu funkciju, ali je on, kako se navodi, insistirao da taj posao obavlja bez finansijske naknade.

Andrej Plenković, Foto: Beta/Dario Grzelj
Andrej Plenković, Foto: Beta/Dario Grzelj

Prema rečima ministra odbrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažovanje bivših profesionalnih vojnika i oficira koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno da dorpinesu nacionalnoj bezbednosti i razvoju Oružanih snaga.

"To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne oficire, a sistem je to kojeg jako rabe u razvijenim demokratijama zapadnog sveta", rekao je Krstičević, prenosi Večernji list.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno je podržao. Krstičević očekuje da će Gotovina značajno doprineti konceptu pametnog upravljanja odbrambenim i sigurnosno-obaveštajnim sistemom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku vladu, makar i kao "spoljnog eksperta" pozdraviće, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

Podsetimo, Gotovina je prvostepenom odlukom Haškog tribunala 2011. osuđen na 24 godine zatvora, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata zbog dela progona, a već naredne godine Žalbeno veće tog suda ga je oslobodilo svake odgovornosti.

Karla del Ponte, Foto: AP
Karla del Ponte, Foto: AP

Pre nego je dospeo u Hag, Gotovina je bio u bekstvu, koji je podržavao i zvanični Zagreb, pa je tadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte u više navrata optužila hrvatsku vlast da skriva generala. Gotovina je uhapšen 7. decembra 2005. u restoranu hotela Bitacora u mestu Tenerife na Kanarskim ostrvima u Španiji. Tada je korstio pasoš na ime Kristijan Horvat. U Ševeningen je prebačen dva dana kasnije, a suđenje mu je počelo 11. marta 2008.

U prvostepenoj presudi od 5. aprila 2011. osuđen je na 24 godine zatvora kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata zbog dela progona, deportacije, pljačke, razaranja...

Mladen Markač i Ante Gotovina, Foto: AP
Mladen Markač i Ante Gotovina, Foto: AP

Presuda se zasnivala na tezi o prekomernom granatiranju Knina.Žalbeno veće Haškog suda donelo je 16. decembra 2012. oslobađajuću presudu. Oslobođen je zajedno sa generalom Mladenom Markačem i njih dvojica su vladinim avionom doputovali u Zagreb, gde ih je slavodobitno dočekao veliki broj ljudi.

Hrvatski mediji su tada preneli da je bilo čak 100 hiljada ljudi na njihovom dočeku, te da je u zemlji vladalo oduševljenje.

Inače, prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je komandovao vojno-policijskom akcijom "Oluja", tokom koje je iz hrvatske proterano više od 200.000 Srba, dok je više od hiljadu ubijeno ili nestalo, i Markač, kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track