KOMEMORACIJA: Hrvatski Jevreji, Srbi i Italijani odaju počast žrtvama u Jasenovcu!
Foto: Profimedia

podelili se

KOMEMORACIJA: Hrvatski Jevreji, Srbi i Italijani odaju počast žrtvama u Jasenovcu!

Hrvatska -

JASENOVAC - U Jasenvcu je danas počela prva od tri najavljene komemoracije u okviru Dana sećanja, koju organizuju Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, a kojima su se pridružili predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i izraelska ambasadorka u Zagrebu Zina Kalaj Kleitman

Njima se pridružio i predstavnik italijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj Furio Radin, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta. Koordinacija jevrejskih opština odlučila je da bojkotuje državnu komemoraciju u Jasenovcu bog, kako su ranije saopštili, "relativizacije i revitalizacije ustaštva" u Hrvatskoj.

"Koordinacija je donela odluku o neučešću na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje (JUSP) Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postava muzeja, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac i dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", saopštila je prošle sedmice Koordinacija jevrejskih opština.

Komemoracija je počela na Spomen području Jasenovac. Bojkot državnog obeležavanja Dana sećanja podržao je direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof. Naredna komemoracija će biti održana 22. aprila pod okroviteljstvom države, a 24. aprila komemoraciju će održati Savez antifašističkih boraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track