TAKSISTI PRETE BLOKADOM ZAGREBA ZBOG UBERA: Uzimaju nam po 50 vožnji na dan a nemaju ni dozvole
Foto: Profimedia

Haos u najavi

TAKSISTI PRETE BLOKADOM ZAGREBA ZBOG UBERA: Uzimaju nam po 50 vožnji na dan a nemaju ni dozvole

Hrvatska -

Taksisti tvrde da vozači Ubera nemaju ni jednu dozvolu, što iz Ubera demantuju

"Teraju nas da blokiramo čitavi grad. I Veliku Goricu i Zagreb ako treba. Zar je to rešenje? To ne želimo, ali je krajnje vreme da institucije ove države prorade i da stanu na kraj ilegalnom taksiranju Ubera", poručilo je juče desetak ogorčenih velikogoričkih taksista, pokazujući nam snop papira u kom je sadržano 12 dozvola koje moraju imati da bi legalno prevozili putnike.

Ističu da žele izbeći ekscese sa vozačima Ubera koji se, kako tvrde, skrivaju po livadi i iza drveća dok čekaju mušterije, a policija, carina, inspekcija Ministarstva saobraćaja i druge institucije kojima su se u više navrata žalili ništa ne preduzimaju da bi im zabranili poslovanje.

(VIDEO) BUDALO, RAZBIĆEMO TE, UZIMAŠ NAM HLEB: Ovako je izgledao napad na zagrebačkog vozača Ubera

Povod jučerašnjem okupljanju taksista iz Velike Gorice, koji voze kod zagrebačkog aerodroma, je incident koji se dogodio dan pre. Naime, vozač Ubera je čekao putnika, kada su do njegovog vozila došla trojica muškaraca, a kasnije se ispostavilo da je reč o velikogoričkim taksistima, i počeli ga vređati i pretiti da će ga razbiti. Vozač je odlučio da napustiti područje aerodroma, a trojica muškaraca krenuli su za njim.

S druge strane, velikogorički taksisti kažu da su oni žrtve cijele situacije.

"Uzimaju nam 40 do 50 vožnji na dan, a nemaju dozvolu za taksiranje nigde u Hrvatskoj. Pa Uber je zabranjen u pola država Evrope. Mi moramo imati brdo dokumentacije, a oni nemaju ništa od toga", upozorili su taksisti Josip Andabaka, Irfan Sivić i Bahrudin Sivić. Denis Konjar iz Udruženja taksista Velike Gorice kaže da će nastaviti da se bore isključivo legalnim pravnim sredstvima.

"I mi bismo rado došli vikendom u Zagreb da dodatno zaradimo, ali ne možemo jer za to nemamo dozvolu. Mogu da razumem vozače Ubera, ima ljudi koji jedva preživljavaju. Ali za razliku od njih mi moramo da plaćamo masu dozvola", napominje Konjar.

U Velikoj Gorici posluje 85 taksista, vožnju naplaćuju 9 kuna po kilometru i 16 kuna za start, dok je Uber oko 20 odsto jeftiniji. Iz Ubera navode da policija istražuje incident.

"Sarađujemo sa svim relevantnim institucijama i poslujemo u skladu s hrvatskim zakonima. Smemo da poslujemo na aerodromu jer ne potpadamo pod odluku o autotaksi prevoznicima", kažu iz Ubera.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track