UHAPŠENI GENERAL HVO: Mi smo žrtveno jagnje, stvarnu nadležnost imali su zapovednici iz Hrvatske
Foto: Printscreen Youtube AP

Pravdanje

UHAPŠENI GENERAL HVO: Mi smo žrtveno jagnje, stvarnu nadležnost imali su zapovednici iz Hrvatske

Hrvatska -

Prvoosumnjičeni za ratne zločine u Orašju 1992. i 1993. godine, uhapšeni general Hrvatskog veća odbrane (HVO) Đuro Matuzović, tvrdi da je "žrtveno jagnje" i da su stvarnu nadležnost u toku rata u Bosni i Hercegovini imali zapovednici iz Hrvatske.

Matuzović je među deset pripadnika HVO-a, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura kojim je Sud Bosne i Hercegovine juče odredio jednomesečni pritvor zbog sumnji da su počinili ratne zločine nad Srbima u Orašju od aprila 1992, do jula 1993. godine.

Matuzovićev advokat Almin Dautbegović kazao je za Aldžaziru da njegov klijent nije bio zapovednik vojske, već "samo karika u lancu koji je uspostavljen dogovorom bivših predsednika Hrvatske Franje Tuđmana i Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića".

Kako je kazao Dautbegović, Matuzović je na papiru bio zapovednik, ali stvarnu nadležnost imali su zapovednici iz Hrvatske.

Matuzović, koji je pritvoren u zeničkom zatvoru, odgovornom smatra Hrvatsku vojsku, a kaže da će "imena odgovornih ljudi dostaviti Tužilaštvu BiH".

Hrvatski dokumentacioni centar je pre dve godine Tužilaštvu BiH selektivno dostavio samo podatke za osumnjičene iz BiH, ali ne i iz Hrvatske, kazao je Dautbegović.

Matuzović je, navodi se u tekstu, advokatu kazao da privatni arhivi pokazuju da u vreme kada su počinjeni zločini, njegova vojska nije bila ni formirana, a on sumnja da je u to vreme neko iz redova Hrvatske vojske pokušao da ga ubije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track