(UZNEMIRUJUĆE) POLICIJA TUKLA ŽENU PA SAD TVRDE DA JE PALA SAMA: Majka kaže da su je i vukli po podu
Foto: Shutterstock

Nasilje

(UZNEMIRUJUĆE) POLICIJA TUKLA ŽENU PA SAD TVRDE DA JE PALA SAMA: Majka kaže da su je i vukli po podu

Hrvatska -

Prošlog vikenda jedna žena završila je na psihijatriji i sa telesnim povredama, njen pratilac u istražnom zatvoru, a policija pod optužbama da su ih šutirali, preterali sa upotrebom sile i njoj naneli vidljive telesne povrede.

Majka 40-godišnjakinje novinarima je ispričala da je ćerka nazvala u devet ujutru sa psihijatrije i u suzama joj objasnila da je završila tamo. Prema njenoj verziji, bila je u kafiću kad je njoj i njenom pratitelju prišao policajac. I kad je ona pitala policajca, prepričava majka, šta radi njenom prijatelju, policajac je udario i nju, a onda mu je ona pocepala jaknu.

"Tukla su je dva policajca, bila je tu i policajka, pa su je odveli u policiju. Rekla mi je da su je tukli i vukli po tlu, a prijatelja su tukli ispred njenih očiju. Ako se radilo o narušavanju javnog reda i mira, onda su trebali da ih privedu jer su oni oboje poznati. Ona je sigurno bila i agresivna, jer pije puno lekova, koji se ne smeju kombinovati sa alkoholom, ali je inače mirna i nikada nikoga neće napasti", ispričala je očajna majka novinarima i ustupila im fotografije koje je snimila mobilnim.

Na postupanje policije žali se i devojčin brat. Međutim, priča iz policije dijametralno je suprotna. "Ljudski možemo da razumemo majku koja je razumljivo i opravdano zabrinuta za dobrobit svog deteta, međutim kako ona nije prisustvovala događaju, njena saznanja o tome su posredna i samim tim nepotpuna, pa su je mogla dovesti i do pogrešnih zaključaka. U svakom trenutku može pristupiti u policijsku upravu Zadra i dobiti detaljne informacije o toku celog događaja i objašnjenje postupanja policije", odgovara na optužbe Elis Žodan, PR Policijske uprave zadarske iz koje kažu i da nema govora o tome da bi u ovom slučaju išta upućivalo na prekomernu upotrebu sile.

"U prošli petak, oko 1 sat poslije ponoći, policijski službenik prilikom redovne kontrole kafića u Kovačkoj ulici u Zadru uočio je muškarca koji je nasrtao na druge goste, pozivao ih na obračun, vikao i psovao. Policajac je radi toga ušao u kafić i izdao mu komandu da prestane, na šta ga je muškarac izvređao, počeo da gura i u jednom trenutku skinuo pantalone i pokazao penis. Kako nije prestajao da narušava javni red i mir i nastavio je da gura policajca, ovaj ga je savladao i stavio mu lisice a onda zatražio pomoć u intervenciji.

U tom trenutku devojka je prišla policajcu, udarila ga šakom u glavi i počela ga odvlačiti od muškarca, pri čemu mu je poderala odeću, sve vreme ga vređajući. Policajac se od nje obranio tako da je odgurnuo od sebe, pri čemu je pala na pod. Nakon dolaska drugih policajaca, oboje vidljivo pijanih izgrednika su privedeni u službene prostorije policije radi daljeg istraživanja. Pre ulaska u zgradu devojka se bacila na pod i pružala pasivan otpor radi čega su morali da je unesu unutra. Tamo je nastavila da viče i otima se, a u jednom trenutku je rukom razbila i jedno stakleno okno u stanici.

Zbog povrede ruke i vidljivo nekontrolisanog ponašanja i znakova rastrojstva policajci su pozvali Hitnu medicinsku pomoć čiji radnici su joj pružili pomoć i odvezli je u bolnicu, gde se i sada nalazi na lečenju. Ni u jednom trenutku devojka se nije izjasnila kao psihički bolesnik, ali i bez toga policajci su sve vreme prema njoj postupali maksimalno obazrivo, koliko je to u opisanom događaju bilo moguće. U prilog tome govori i činjenica da nad njom, iako su za to bili ispunjeni zakonski uslovi, nisu upotrebljene lisice, što je možda i doprinelo tome da razbije staklo. Upotrebljena je samo fizička snaga (držanjem za ruke) radi odbijanja napada, savladavanja otpora i privođenja kao i sprečavanja samopovređivanja. Povrede vidljive na fotografijama mogle su nastati padom nakon nasrtaja na policajca u kafiću, razbijanjem stakla u stanici i bacanjem po podu ispred i u stanici."

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track