(VIDEO) ŠIKANIRANJE SRBA NA BADNJI DAN Fašisti pred srpskom crkvom u Zagrebu zovu Hrvate na oružje!
Foto: Printscreen Facebook

Skandal u Hrvatskoj

(VIDEO) ŠIKANIRANJE SRBA NA BADNJI DAN Fašisti pred srpskom crkvom u Zagrebu zovu Hrvate na oružje!

Hrvatska -

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva, ustaška organizacija iz četrdesetih godina prošlog veka, i akcija Velebit, koja poziva Hrvate na "samoorganizovanje jer se Srbi naoružavaju", održava "liturgijski obred" na zagrebačkom Cvetnom trgu.

Od vrata crkve Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u Zagrebu deli ih tek desetak metara.

Skup takozvane Hrvatske pravoslavne crkve, koja je postojala jedino u NDH, obezbeđuje desetak interventnih policajaca, a među prisutnima je i bivši ministar boraca Mijo Crnoja.

Marko Jurič, vođa huligana i predstavnik projekta "Velebit", zatražio je od Hrvatske da registruje Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a potom i da im nađu prostore gde će se održavati liturgijski obredi. U suprotnom, kaže Jurič, ovakve akcije će se redovno održavati na otvorenim javnim mestima.

FOTO: Printscreen/Facebook
FOTO: Printscreen/Facebook

"Zašto Hrvatska zanemaruje više od 16.000 Hrvata, koji su se izjasnili kao pravoslavci? Možda zašto što oni ne pevaju četničke pesme?!", pita se Jurič, a potom kritikuje hrvatske političare što su ćutali dok je na prijemu Srpskog narodnog veća povodom pravoslavnog Božića izaslanik Aleksandra Vučića pretio Hrvatskoj.

"Trebali su da mu kažu: 'Gubi se tamo u svoj četnički brlog u Beograd odakle si i došao'", ističe Jurič.

FOTO: Printscreen/Facebook
FOTO: Printscreen/Facebook

"Dosta je podaništva. Dosta je klanjanja. Dosta je svakodnevnog pravdanja da li smo ustaše ili nismo", rekao je Jurič i zaradio ovacije okupljenih. "Takvima kojima to treba govoriti treba jasno reći: Gospodo, odje****!"

"Nećemo se više povlačiti i zadnja poruka je - krećemo u napad", poručio je Jurič.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track