(VIDEO) MINISTAR HRVATSKIH BORACA: Država da pokrije troškove odbrane pripadniika HVO
Foto: Printscreen YouTube

Podrška Hrvatske

(VIDEO) MINISTAR HRVATSKIH BORACA: Država da pokrije troškove odbrane pripadniika HVO

Hrvatska -

ZAGREB - Ministar hrvatskih boraca Tomo Medved izjavio je da će predložžiti Vladi da držžava pokrije trošškove odbrane uhapšenim oficirima HVO-a u Oraššju koji nemaju mogućnosti da ih plate.

Ministar je naglasio da Hrvatska mora da omogući advokatskim timovima uvid u dokumentaciju koja je poslednjih nekoliko godina predata istražžiteljima BiH kako bi odbrana iskoristila stvarno činjenično stanje.

"Hrvatska mora naći model pomoći uhapšenim zapovednicima HVO-a na način da to ne ispadne kao meššanje držžave u bosansko-hercegovačko pravosuđe. Stavili smo se na raspolaganje njihovim porodicama", rekao je Medved u Dnevniku HRT-a.

On je, kako je prenela Hina, naveo da je važžno naglasiti tumačenje komandne odgovornosti jer komandant određenog područja ne možže da zna za svako delo koje eventualno počini njegov podređeni. Medved takođe smata da nije dobro nekritički davati Tužilaštvu BiH sva dokumenta koja to telo traži.

"Moramo se držžati činjenica, a to je da Hrvatska imala sporazum s BiH i da su jedinice Hrvatske vojske delovale u okviru sporazuma i oslobađale, tj. branile BiH", rekao je on. "Ukoliko su u svim tim operacijama počinjena krivična dela, mi zagovaramo da za takva krivična dela odgovaraju počinioci", naveo je Medved.

HRVATSKI MINISTAR NUDI POMOĆ PORODICAMA UHAPŠENIH ZA ZLOČINE: Institucije su vam na raspolaganju

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine 31. oktobra uhapsili su, po nalogu Tužilaštva BiH, 10 osoba osumnjičenih za ratni zločin prptiv čovečnosti počinjen nad Srbima. Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici struktura bivšeg Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mesta od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Osumnjičeni se terete za krivično delo zločina protiv čovečnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track