(VIDEO) RODITELJI OPREZ: Smrtonosna igrica stigla do Hrvatske, VEĆ SE UBILO DVOJE DECE!
Foto: Printscreen Facebook

"Plavi kit" kruži internetom

(VIDEO) RODITELJI OPREZ: Smrtonosna igrica stigla do Hrvatske, VEĆ SE UBILO DVOJE DECE!

Hrvatska -

Opasna video igra "Plavi kit" zbog koje je nekoliko tinejdžera u Rusiji izvršilo samoubistvo stigla je i do Hrvatske i širi regionom.

"Nacrtaj kita, ureži ga na ruku, gledaj horor filmove, baci se pod auto...", ovo su samo neke od po život opasnih, naredbi koje nepoznata osoba putem Instagrama šalje učesnicima igre „Plavi kit". Igra traje 50 dana, a poslednji korak - samoubojstvo.

Do sada su se u Rusiji ubile dve maloletne devojčice. One su pre dva meseca slepo sledile instrukcije "Plavog kita" i napravile poslednji smrtonosni korak. Igra se na društvenim mrežama pretražuje uz pomoć nekog od zadanih haštagova, a kada seupiše, dobije se poruka upozorenja koja glasi:

U hrvatskoj su učenicima počele da stižu poruke da na ruci, tačnije preko vena iseku žiletom plavog kita. Učenica Lucija kaže da su ona i njeni drugari svi izbisali tu poruku. Deči psihijatar Domagoj Štimac ističe da deca iz radoznalosti kreću u ovako opasne igre.

„Deca se i kroz tu poruku, da proslede poruku drugima podstiču da instaliraju takvu igru“, kaže Štimac.

„Neku decu je zanimalo je da li mogu da izađu iz izazova ako u njega uđu i da li njima ili njihovim roditeljima može da se dogodi nešto loše ako pristanu da učestvuju u izazovu“, kaže Anamarija Vuić, Hrabri telefon.

Do sada u Hrvatskoj još nije zabeležen slučaj dece koja igraju ovu opasnu igru ali se roditelji upozoravaju da kontrolišu decu i razgovaraju sa njima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track