AUSTRIJSKI PREDSEDNIK: Makedonsko-grčka granica mora da ostane zatvorena za migrante
Foto: AP Nov 2013.

AUSTRIJSKI PREDSEDNIK: Makedonsko-grčka granica mora da ostane zatvorena za migrante

Severna Makedonija -

Austrijski predsednik Hajnc Fišer izjavio je da makedonsko-grčka granica mora da ostane zatvorena za veliki broj migranata i apeluje na prevenciju ponovnog uspostavljanja balkanske rute.

"Položaj Austrije je sličan položaju Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja na tom putu. Naime, ako se ovaj put, iz Turske, preko Grčke otvori ka Nemačkoj i stotine hiljada ljudi krene tom rutom (a samo za četiri meseca prošle godine tuda je prošlo 800.000 ljudi) to bi bilo neprihvatljivo i nemoguće za kontrolu", rekao je austrijski predsednik.

Fišer kaže da "ako bi Nemačka samo na jedan dan ograničila ulazak u zemlju, nama bi se dogodila prava katastrofa", prenosi MIA. Što se tiče kampova za migranate u Grčkoj na granici sa Makedonijom, austrijski predsednik kaže da je potreban "evropsko rešenje".

"Situacija u Grčkoj i na granici Makedonije i Grčke je tragična i mora biti rešena kroz evropske akcije. EU se trudi i znate koje mere su uvedene. Moramo da uvažimo humanitarnu situaciju, ali sa druge strane, nemoguće je da ih pustimo da idu gde god žele", naglašava Fišer.

Oko 10.000 migranata je i dalje u kampu u blizini granice sa Makedonijom, dok je preko 50.000 trenutno zaglavljeno u Grčkoj, prenosi MIA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track