MAKEDONSKE PARTIJE SE OBAVEZALE NA FER IZBORE: Potpisali kodeks da će poštovati sve propise
Foto: AP

Izbori u Makedoniji

MAKEDONSKE PARTIJE SE OBAVEZALE NA FER IZBORE: Potpisali kodeks da će poštovati sve propise

Severna Makedonija -

Partije u Makedoniji koje učestvuju na vanrendnim parlamentarnim izborima 11. decembra potpisale su danas Kodeks za fer i demokratske izbore

Lideri i predstavnici partija su se obavezali da će poštovati sve zakone, pravila i propise koji su relevantni za izborni proces i izbore, kao i da neće vršiti nikakv pritisak na zaposlene u državnoj i javnoj administraciji i državnim preduzećima.

Izborni kodeks je potpisalo pet ;koalicija i šest partija, koje će izaći samostalno izaći na izbore, ali su predstavnici opzicionih partija odmah nakon toga čina izrazili sumnju da će se svi potpisnici držati onog što su potpisali.

"Ja sam ubeđen da će izbori biti regularni. Da li će biti fer i demokratski morate da pitate vlast, jer je ona taj krivac koji nije omogućio građanima prethodnih godina da Makedonija da ima fer i demokratske izbore", rekao je lider najveće opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Predsednik vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski je na potpisvanje kasnio dvadesetak minuta, propustio je svečanost, potpisao kodeksi i otišao ne dajući izjave medijima. Predstavnici nekih partija su takvo njegovo ponašanje protumačili kao nepoštovanje. ; Kodeks je potisan na incijativu Državne izborne komisije Makedonije, a svečanosti su prisustvali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke i predstavnci OEBS, čija misija nadgleda izborni proces.

U Makedonij sutra počinje predizborna kampanja koja će trajati do petka 9. decembra u ponoć, kada počinje predizborna tišina. Pravo glasa na izborima 11. decembra ima 1.784.524 građana. Na izborima u šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Očekuje se da će izbori dovesti do rešavanja dvoipogodišnje političke krize, koja je počela posle izbora 2014. kada je najveća opoziciona stranka SDSM optužila vladajuću koaliciju, koju čine VMRO DPMNE i Demokratska unija za integraciju (DUI) koja okuplja etničke Albance, za krađu izbora i odbila da uđe u parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja