KAZNA ZA PUŠENJE NA TERASI 4.500 EVRA: Makedonski ugostitelji na udaru inspekcije
Foto: Shutterstock

Borba protiv cigareta

KAZNA ZA PUŠENJE NA TERASI 4.500 EVRA: Makedonski ugostitelji na udaru inspekcije

Severna Makedonija -

Vlasnici čak 49 restorana zaradili su kaznu od 2.000 evra do 4.500 evra, nakon što su inspektori širom Makedonije počeli su da proveravaju da li se poštuju odredbe Zakona o zaštiti od pušenja.

Direktor Državne tržišne inspekcije Viktor Dermendžiev rekao da je su do sada napravili 900 kontrola u mnogim objektima širom zemlje, i da će nastaviti s pregledima, jer imaju utisak da su terase koje su izvorno namenjene za pušače, ugostitelji tokom vremena gotovo hermetički zatvoren i pretvorili u zatvoreni prostor.

"Zakon je vrlo precizan. Svuda mora biti otvoren prostor na najmanje tri strane i to bez bilo kakvih prepreka. Odnosno, mora postojati dovoljno mesta gde izlazi dim cigarete. Ugostitelji su dobro upoznati s propisima i sada nema mesta za opomene. Kazne su od 2.000 do 4,50 evra, a iznos zavisi od uočenih nedostataka", rekao je Dermendžiev.

On podseća da, u skladu sa zakonima, kažnjeni bivaju i oni koji puše u prostorima gde je pušenje zabranjeno."Kazne za one koji puše u zabranjenim prostorima su od 150 do 300 evra, ili 100 evra na licu mesta", rekao je Dermendžiev.

Delovanje inspektora i kazne za pušenje vidno su uzrujale ugostitelje i pušače. Ugostitelji kažu da će znatno smanjiti svoju zaradu i da osećaju smanjenje broja gostiju.

"Imamo tender i od dima se oslobađamo tako što povremeno podignemo mehanizam da ga isteramo. Ovaj način provetravanja inspektori ne priznaju i pišu nam velike kazne. Gosti su navikli da sede napolju. S druge strane, imamo i prostor za nepušače i pušače. Ko ne puši, može da uđe unutra", ispričao je jedan od ugostitelja.

(Sloboden Pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track