GRUEVSKI PLANIRA FORMIRANJE PARAVOJSKE: Regrutuje one koji su posao dobili preko njegove partije
Foto: Fonet AP

Novi obrt

GRUEVSKI PLANIRA FORMIRANJE PARAVOJSKE: Regrutuje one koji su posao dobili preko njegove partije

Severna Makedonija -

Lider partije VMRO-DMNE Nikola Gruevski možda planira formiranje paravojske kako bi sprečio da stranke SDSM i DIU, koje su dobile većinu na izborima formiraju Vladu.

Ovaj scenario je moguć jer Ustav zabranjuje da predsenik države Đorđe Ivanov izvede vojsku na ulice, što je plan za koji se špekuliše da se sprema u dogovoru Ivanova i Gruevskog.

U javnosti se sve više šire glasine da je formiranje paravojske izgledno, a da će regrutovani biti ljudi koje su za vreme vlade VMRO-DPMNE dobili državni posao.

Informaciju o regrutaciji potvrđuju i građani kojima je ona iznesena u vidu upitnika koji su zaticali na radnim mestima i koji je sadržao i pitanje da li su spremni da zaštite svoju državu i da se pridruže vojsci.

VMRO-DPMNE negira ove glasine i tvrde da su one delo SDSM, čiji lider Zoran Zaev po njima pokušava da izbegne krivičnu odgovornost.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi takva odluka u suprotnosti sa zakonom, ali i sa realnošću, jer je pre nekoliko godina usvojen zakon kojim se predviđaju visoke kazne za sve makedonske građane koji učestvuju u stranim paravojnim formacija.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track