ČETVRTA ŠANSA ZA MAKEDONCE: Parlament ponovo bira predsednika Sabora!
Foto: Profimedia

Još uvek bez vlade

ČETVRTA ŠANSA ZA MAKEDONCE: Parlament ponovo bira predsednika Sabora!

Severna Makedonija -

Makedonski parlament danas ima četvrtu šansu da izabere Komisiju za izbor i imenovanja i predsednika Sabora.

Protekla tri dana prošla u polemici poslanika najuticajnijih stranaka, koje su se odnosile privestveno na albansku platformu, koju je lider SDSM prihvatio Zoran Zaev i zauzvrat dobio podršku albanski partija DUI i Besa, za formiranje nove makedonske vlade.

Aktuelna vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, protivi se albanskoj platformi, koja je, kako smatraju, sačinjena u Tirani pod uticajem albanskog premijera Edija Rame.

Gruevski je čak Zaevu ponudio podršku za formiranje manjinske vlade ili u protivnom traži raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Inače, Zaev je okupio parlamentarnu većinu i sa DUI i Besom ima 67 poslanika, ali je makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio da mu dodeli mandat za formiranje vlade, a glavni kamen spoticanja je albanska platforma.

Najspornija stavka albanske platforme za Ivanova je zahtev da albanski jezik bude prihvaćen kao drugi službeni jezik na području Makedonije.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Tri i po meseca od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a gradonačelnici i predsednici opština su bez regularnih mandata, jer redovne parlamentarne izbore nema ko da raspiše.

Prva konstitutivna sednica makedonskog parlamenta održana je 30. decembra.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track