ZBOG UVREDLJIVIH IZJAVA IZ TIRANE: Ambasador Albanije u Skoplju pozvan na razgovor u MiP
Foto: Profimedia, 0313843139

Ozbiljna opomena

ZBOG UVREDLJIVIH IZJAVA IZ TIRANE: Ambasador Albanije u Skoplju pozvan na razgovor u MiP

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Ambasador Albanije u Skoplju pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije zbog uvredljivih izjava i komentara albanskih zvaničnika na račun Makedonije i njenih građana, saopštilo je danas makedonsko ministarstvo.

Kako se navodi, na jučerašnjem sastanku sa albanskim ambasadorom je potencirano da su izjave predsednika vlade i ministra spoljnih poslova Albanije o dvonacionalnosti i menjanju ustavnog uređenja Republike Makedonije otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

"Etiketiranje Makedonaca kao 'Slavomakedonaca' je uvredljivo i diskriminatorsko prema Makedoncima i svim građanima Republike Makedonije", navodi se u saopštenju, objavljenom na portalu tog resora. Ukazuje se i na to da su takve poruke ozbiljna provokacija za dobrosusedske odnose Makedonije i Albanije i da prave dugoročnu štetu na odnose u regionu i podstiču ekstremističku retoriku.

"Ono što je potrebno regionu je ujedinjavanje oko integracije u EU, mir i ekonomski napredak. Zato apelujemo da se prekinu provokacije, da se poštuje suverenitet i da se radi na planu dobrosusedstva, za dobrobit svih u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track