GRAĐANI ĐEVĐELIJE PRED ZLATNOM DILEMOM: Na referendumu odlučuju hoće li rudnik?
Foto: Profimedia

Investicije

GRAĐANI ĐEVĐELIJE PRED ZLATNOM DILEMOM: Na referendumu odlučuju hoće li rudnik?

Severna Makedonija -

Građani Đevđelije izjasniće se na referedumu 23. aprila da li žele da u toj opštini na jugoistoku Makedonije budu otvoreni rudnici zlata.

To je odlučila opštinska skupština Đevđelije nakon što je građansko udruženje "Spas za Đevđeliju" pokrenulo kampanju protiv otvaranja dva rudnika za koja se trenutno obavljaju geološka istraživanja na planini Kožuv.Kako prenosi Televizija Telma, u tom udruženju smatraju da bi otvaranje rudnika izazvalo ekološku katastrofu na području Đevjelijske opštine i da bi dovelo do pojave kancerogenih oboljenja.

Jedan od najglasnijih pobornika čiste Đevđelije Angle Nakov najavio je žestoku borbu da grad ostanje nezagađen i protiv pretvaranja tog poljoprivrednog područja u rudarsko. Kako je istakao, u Španiji je pre 12 godina sprečen pokušaj da se otvori takav rudnik koji truje okolinu.

"U Evropi nigde ne postoji takav rudnik otvorenog tipa koji koristi cijanid u preradi", istakao je Nakov. Gradonačelnik Đevđelije Ivan Frangov ističe da niko normalan neće dati koncesiju za eksploataciju zlata. Prema njegovim rečima, koncesije za geološka istraživanja su poželjne da se zna kakvim bogatstvom raspolaže zemlja, ali to ne znači da će biti dozvoljena eksplotacija.

"Koncesija za otvaranje rudnika neće biti data nikom. Mi ovim referendumom stopirano proces još pre nego što počne, zato što kad ima jasan stav Opštine Đevđelija kada nam neko, uslovno, zatraži koncesiju za eksplotaciju, odgovor će biti ne", rekao je Frangov. Dve kompanije su od makedonske vlade dobile koncesije za geološko ispitivanje zemlje na lokacijama Konjska reka i Konjsko kod Đevđelije. Za tri godine, koliko obavljaju istraživanja, pokazalo se da je zemljište bogato zlatom i da ga ima mnogo više nego u Rudniku "Ilovica" na području susedne Strumice.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track