ČEKAJUĆI GODOA: Makedonija i dalje bez vlade i predsednika parlamenta
Foto: Profimedia, 0313843139

Stagniranje

ČEKAJUĆI GODOA: Makedonija i dalje bez vlade i predsednika parlamenta

Severna Makedonija -

Nakon petodnevne pauze zbog uskršnjih praznika poslanici makedonskog parlamenta su se vratili u skupštinske klupe nastavljajući 13-todnevnu konstitutivnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta i članovi Komisije za izbor i imenovanje.

I danas stranke su ostale duboko ukorenjene u svojim pozicijama, i dok vladajuća VMRO - DPMNE zahteva nove vanredne parlamentarne izbore i odbacivanje tzv. tiranske platforme, opoziciona SDSM traži deblokadu parlamenta i mirnu predaju vlasti.

Ponovo je najmanje rasprave o dnevnom redu, a najviše o tzv. tiranskoj platformi, a poslanik DUI Ejup Alimi zapitao je kolege iz VMRO - DPMNE, zašto im smeta upotreba albanskog jezika, a na primer ne i grčkog koji se, kako je rekao, često koristi na području Đevđelije.

Skoplje (Foto: Sloboden pečat)
Skoplje (Foto: Sloboden pečat)

Poslanici SDSM ponovo su optužili poslanike VMRO-DPMNE da namerno blokiraju rad parlamenta, te da je jedini razlog tome nastojanje da sačuvaju svoje željene pozicije, preneli su makedonski mediji.

Inače, Makedonija ni četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora nema novu vladu, nema predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je mandat istekao, jer lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Kada se tačno vraća zima u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track