POVRATAK NA EVROPSKI PUT: Sastanak čelnika EU i Makedonije u svetlu velikih obećanja
Foto: Profimedia

Novi početak

POVRATAK NA EVROPSKI PUT: Sastanak čelnika EU i Makedonije u svetlu velikih obećanja

Severna Makedonija -

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao je danas da je vlada u Skoplju predana sprovođenju reformi i unapređenju dobrosusedske saradnje i zatražio od Brisela da rezultate na tom planu iskoristi da preduzme konkretne korake koji će Makedoniji odblokirati proces pristupanja EU.

"Ne samo da smo spremni već moramo da isporučimo rezultate, a EU ima priliku da demonstrira svoju stratešku viziju i da omogući proces integracije Makedoniji na osnovu rezultata. To će biti dobro i za nas i za Evropu u celini", rekao je Dimitrov posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Makedonije i EU.

U zajedničkom obraćanju sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, visokom predstavnicom EU Federikom Kogereini i zamenikom premijera Makedonije Bujarom Osmanijem, Dimitrov je kazao da je ključni zadatak vlade u Skoplju izgradnja nezavisnih i funkcionalnih insitucija koje će obezbediti vladavinu prava u zemlji.

On je rekao da je Makedonija čvrsto opredeljena da dobro iskoristi drugu šansu koja joj se pruža kao zemlji i da učini sve da obezbedi početak pristupnih pregovora sa EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da današnji, 13. sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju Makedonije i EU simobilično odražava novi početak i novi optimizam u procesu evropske integracije te zemlje i dodala da to omogućava ponovno fokusiranje na evropsku agendu.

"Drago nam je da danas vidimo novi početak, novi optimizam i snažnu posvećenost što nam omogućava da ponovo usredsredimo sve svoje snage na reforme koje su potrebne građanima i koje oni žele i na evropsku perspektivu Makedonije i celog Zapadnog Balkana", rekla je Mogerini.

Mogerini je rekla da je na sastanku bilo reči o "sadašnjem stanju i o tome kako napredak u reformama i dobrosusedskim odnosima sa naglaskom na potrebu da se obezbede dobri međuetnički odnosi unutar Makedonije, puna uključenost konstruktivne parlamentarne opozicije i konsultacije sa civilnim društvom".

"Jasno je da s izborom nove vlade koja je spremna da se aktivno angažuje u sprovođenju nužnih reformi realna mogućnost da zemlja napreduje na putu ka EU", rekla je Mogerini i i dodala da je sigurna u značajan napredak Makedonije na evropskom putu ako nastavi da bude fokusirana na konkretne rezultate.

Han je pozdravio posvećenost nove makedonske vlade da primeni dogovor iz Pržina i sprovede hitne reforme.

"To je važno kako bi se Makedonija vratila na svoj evropski put, ali to ne znači da treba žuriti s predlozima zakona u parlamentu već su potrebne konsultacije jer je važan i kvalitet", rekao je Han.

On je dodao da je Evropska komisija spremna da pomogne Makedoniji koju čekaju važni zadaci i pozdravio nameru vlade da sarađuje sa svima ukjljučujući i opoziciju koja, dodao je, treba da bude konstruktivna, a pristup sveobuhvatan i transparentan kako bi se napredovalo u EU agendi.

Kao i Mogerini i Han je pozdravio "snažno angažovanje makedonske vlade po pitanju regiona" i spremnost da u direktnom kontaktu sa susedima rešava otvorena bilateralna pitanja.

Zamenik makedonskog premijera Bujar Osmani je ocenio da je današnji sastanak "znak da je Makedonija ponovo na putu evroatlantskih integracija".

On je rekao da Makedonija prihvata sve preporuke EU koje se tiču reformi, da je vreme da počne da isporučuje konkretne rezultate i da će reforme biti sprovedene u sveobuhvatnom i inkluzivnom procesu sa opozicijom i civilnim društvom, što je, kako je dodao, veliki izazov u makedonskom polarizovanom društvu.

"Proces integracija treba da bude izvan etničkih, partijskih i političkih podela u zemlji. Svi se moramo saglasiti o zajedničkom cilju a to je evrointergracija", rekao je Osmani.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ekskluzivno: Kurir TV sa radnicima Goše! "Idemo do kraja"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track