(FOTO) POTPISAN SPORAZUM BUGARSKE I MAKEDONIJE: Premijeri Borisov i Zaev parafirali akt o dobrosusetskim odnosima
Premijeri Bugarske i Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, Foto: Beta, Foto: epa06119693

Istorijski

(FOTO) POTPISAN SPORAZUM BUGARSKE I MAKEDONIJE: Premijeri Borisov i Zaev parafirali akt o dobrosusetskim odnosima

Severna Makedonija -

Bugarski i makedonski pemijeri, Bojko Borisov i Zoran Zaev, potpisali su danas u Vladi Makedonije Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju država.

Vlada Makedonije odlučila je da nastavi politiku rešenja, a ne problema, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sporazum omogućava lakšu saradnju na ekonomskom i političkom nivou, to će povećati razmenu robe, usluga i kapitala i carinskih olakšica za građane obeju država.

Ovo je poruka za EU i NATO, da su obe zemlje vode politiku zajedništva, kazao je Zaev.

"Od danas, Republika Bugarska je još veći prijatelj Makedonije, i ljudi treba da budu ponosni na ovaj korak koji su napravile dve zemlje", kazao je Zaev.

Borisov je pozdravio zalaganje nove makedonske vlade koje je dovelo da Sporazuma koji nosi, kako je rekao, tako lepo ime - dobrosusedski.

Bugarski premijer je rekao da je to prvi sporazum dveju zemalja koji je potpisan bez posrednika, jer, kako je rekao, dobrosusedski odnosi i saradnja važniji su od svega ostalog.

Inače, bugarski premijer Borisov dočekan je u Makedoniji svečanom dorodošlicom, a ispred makedonske vlade dočekao ga je makedonski kolega Zaev.

Borisov je u Skoplje doputovao sa povećom delegacijom, a njegovu posetu prati veliki broj domaćih i inostranih medija. On je u Skoplju dočekan sa najvećim državnim počastima.

Prema protokolu Borisov i Zaev su najpre imali susret "u četiri oka", nakon čega je potpisan Sporazum o dobrosusedstvu i saradnji, koji je iniciran još 2009.

Dan potpisivanja ovog sporazuma se u obema država opisuje kao istorijski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: OTKRIVAMO! Najnovije metode BIA za zaplašivanje političkih neistomišljenika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track