POLJAK RONIO U NAJDUBLJOJ PEĆINI EVROPE I OBORIO SOPSTVENI REKORD: Sledeće godine ću dotaći dno Vrela!
Foto: Facebook

MAKEDONSKE DUBINE

POLJAK RONIO U NAJDUBLJOJ PEĆINI EVROPE I OBORIO SOPSTVENI REKORD: Sledeće godine ću dotaći dno Vrela!

Severna Makedonija -

Svetski poznati speleološki ronilac, Poljak Kšištof Starnavski, uspeo je da obori sopstveni rekord i spusti se do dubine od 240 metara u podvodnoj pećini Vrelo u Makedoniji.

U pratnji svog tima i makedonskih speleoloških klubova "Vrelo" i "Akvatek" iz Skoplja, postavio je nov rekord, a za to mu je trebalo 5 sati. Takođe, otkrio je da ova pećina ima i ogroman potencijal, prenosi Sloboden pečat.

Pećina Vrelo, duboka 240 i duga 800 metara, krije mnoge mogućnosti za dalja istraživanja, ali i potencijal da postane najdublja na svetu, rekao je Starnavski.

Vrelo se smatra jednom od najdubljih pećina u Evropi. Koliko je bilo teško da se obori rekord i da zaronite toliko duboko?

Nikad ne razmišljam o rekordima i mislim da se nijedan, bilo svetski ili evropski, ne može meriti sa radošću koju osećam posle svake ekspedicije. Geologija i sama struktura pećina vam daje osećaj da se nalazite u potpuno drugačijem svetu, a to je pogotovo slučaj sa Vrelom, zbog kristalno čiste vode, velikih galerija i neistraženih kanala.

Koliko dugo ste se pripremali i da li uopšte može da postoji potpuna spremnost da se zaroni u pećinu dublju od 200 metara?

Ne postoje meseci, dani ili sati pripreme jer sam ja ceo život posvetio treninzima i pripremama za ovakve poduhvate. Jednostavno, ronjenje je moja profesija i ja živim od toga. Da se nisam toliko tome posvetio, ne bih sada bio ovde. Ne znam za druge, ali ja uvek ronim sa velikom psihofizičkom spremnošću, a uspeh dosta zavisi od hrabrosti i iskustva ronioca.

Kako biste opisali šta ste sve osećali i mislili dok ste ronili Vrelom?

Imam potpunu koncentraciju i to je to. Neophodno je da se mozak potpuno ukljući, imao sam dosta vremena o tome da razmišljam pre nego što sam ušao u pećinu, sve probleme i razmišljanja sam ostavio na površini.

Koji deo je bio najteži?

Horizontalni tunel koji se pojavljuje na dubini od 230 metara i koji se proteže na 100 metara dužine. To je bilo najteže jer je na toj dubini ljudsko telo pod velikim pritiskom, ali i psihološki stres je veliki.

Šta kažete svojoj porodici pre nego što odete u opasnu avanturu?

Svoja putovanja planiram sam i ne uključujem najbliže. Jednostavno, ne želim da ih brinem i ne kažem im ništa. Međutim, posle svake ekspedicije, odmah ih pozovem da im kažem da je sve bilo u redu.

Koja će biti vaša sledeća misija?

Iz Skoplja ići ću u Albaniju, a onda ću roniti u pećinama BIH, Afrike i Meksika.

Inače, prošle godine poljski ronilac je ronio u Vrelu do dubine od 230 metara čime je oboren rekord Italijana Luiđija Ksatija.

Mnogi istraživaći ispitivali su pećinu Vrelo i do sada nije nikad utvrđeno koliko je zapravo duboka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad čačkate kita, onda očekujte da vas zgromi! Ronioci osetili snagu gigantskog sisara!

Kurir.rs/Sloboden pečat Foto: Facebook/Krzysztof Starnawski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja