GRČKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U SKOPLJU: Makedonija će biti deo EU i NATO, ali kad ispuni uslove
Foto: epa06173646

Nikos Kocijas

GRČKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U SKOPLJU: Makedonija će biti deo EU i NATO, ali kad ispuni uslove

Severna Makedonija -

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, saopštili su danas na zajedničkoj pres konferenciji nakon susreta da su razgovarali o razlikama oko viđenja pitanja naziva Makedonije, ali prvenstveno o načinu na koji taj proces treba nastaviti i unaprediti, kao i o interesima i bojaznima obe strane u vezi sa tim.

Dimitrov je kazao da se nada da će Grčka shvatiti novu realnost u Makedoniji i iskrenu želju za prijateljstvom sa Grčkom, prenosi MIA.

"Očekujemo i nadamo se pomoći i podršci u našim evropskim integracijama i želimo da vidimo prijatelja i budućeg saveznika jedni u drugima, umesto da nadmudrujemo jedni druge", dodao je on.

Kocijas je kazao da su dve zemlje bliski susedi koje povezuju mnoge stvari i da zato treba da nastave da rade na građenju poverenja i rešavanju problema svojih građana.

Paket mera jačanja poverenja uključuje rad u mnogim oblastima, kao što je pitanje saobraćaja, ali nije direktno vezan sa pitanjem imena Makedonije.

"Grčka podržava i nastavlja da svom snagom podržava stabilnost i suverenitet ove prijateljske severne zemlje. Vaša stabilnost jača našu stabilnost i naš razvoj osnažuju vaš razvoj i stabilnost", kazao je Kocijas, prenosi MIA.

Kocijas je naveo da se Grčka zalaže za stabilnost obe zemlje, održavanje dobrih odnosa i princip očuvanja sadašnjih granica i suvereniteta obe države.

"Kada je reč o NATO, tu je odluka iz Bukurešta, a jednom kada se ona primeni ova zemlja će postati članica NATO. NIje na nama kako će ova odluka NATO biti implementirana, već na donosiocima odluka. Mi želimo da ova nama draga zemlja uđe u NATO i EU, ali da bi se to desilo to morat biti u skladu sa pravilima EU i NATO. Postoji evropsko rukovodstvo i evropska perspektiva za ovu zemlju u kojoj sam ja danas, ali element te perspektive je poštovanje odluka i pravila", rekao je šef grčke diplomatije.

Na samitu NATO u Bukureštu 2008. nakon grčkog veta na članstvo Makedonije, zemlje Alijanse su saopštile da će Makedonija moći da postane njen član kada pitanje imena sa Grčkom bude rešeno, podseća MIA.

Kocijas treba da se sastane i sa predsednikom Djorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Nema ni sto dana nove Vlade, a ministar podnosi ostavku! Brnabićka u panici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track