GOTOV PRVI KRUG MAKEDONSKIH IZBORA: SDSM vodi u 50 opština od 80, kao i u Skoplju
Foto: Sloboden pečat

NA OSNOVU 98 ODSTO PREBROJANIH GLASOVA

GOTOV PRVI KRUG MAKEDONSKIH IZBORA: SDSM vodi u 50 opština od 80, kao i u Skoplju

Severna Makedonija -

Kandidati za gradonačelnika iz redova SDSM vode u 50 opština od 80, VMRO-DPMNE u 10, a DUI u 12 opština, objavila je danas makedonska Državna izborna komisija.

Kako se navodi, radi se o preliminarnim rezultatima, urađenim na osnovu 98,22 odsto prebrojanih glasova.

Predsednik makedonske Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski izjavio je konferenciji za novinare da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi.

foto: EPA

Kandidati SDSM vode u Bitolju, Đevđeliji, Kumanovu, Velesu, Delčevu, Berovu i drugim većim opštinama.

Pristalice SDSM ispred sedišta stranke u Skoplju i u drugim makedonskim opštinama slavile su pobedu na lokalnim izborima i čekaju zvaničnu potvrdu da su osvojili ta mesta.

U Gradu Skoplju kadidat SDSM Petre Šilegov vodi sa 50,07 odsto glasova pred kandidatom suparničkog VMRO DPMNE i dosadašnjim gradonačelnikom Koce Trajanovskim.

Građani Makedonije glasali su juče za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta.

Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike.

foto: epa06267185

Generalni sekretar SDSM Aleksandar Kiracovski rekao je, odgovarajući na pitanje o stavu opozicione VMRO-DPMNE da neće priznati izborne rezultate, da ukoliko je ta stranka imala bilo kakve indicije da izbori nisu bili regularni, trebalo je ranije da ih saopšti.

Da su izbori održani u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi, smatra i Demokratska unija za integracije (DUI), čiji je portparol Ademi Arbr ocenio da su građani Makedonije podržali želju da Makedonija postane deo EU, NATO i da se razviju opštine.

foto: Reuters

Sa druge strane, portparol pokreta BESA Faton Fazliju kaže da je bilo pokušaja da se prekrši izborni proces, kupuju glasovi, a evidentirane su i nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta, kao i manji incidenti koje su izazvale političke stranke svesne da će izgubiti izbore.

Ipak, kaže on, reakcija tela za sprovođenje zakona ukazala je da izborni proces nije povređen.

Prema njegovim rečima, građani koji su danas izašli na izbore su odlučivali o svojoj sudbini ne samo u narednih nekoliko, već u narednih mnogo godina.

"Svako ko je sedeo kod kuće i nije izašao da glasa mora biti svestan da je neosetljiv prema svojoj i budućnosti svoje dece", rekao je Fazliju.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track