ZAEV: Zajednički ekonomski prostor nije zamena za EU
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, 16.10.2017.

MAkedonija 2025

ZAEV: Zajednički ekonomski prostor nije zamena za EU

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev istakao je danas da zajednički ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu ne predstavlja nikakvu supstituciju za članstvo u EU, već agendu za regionalnu ekonomsku integraciju.

Zaev je, na Samitu "Makedonija 2025" u Skoplju naglasio da je region napravio dinamične korake na prošlim sastancima predstavnika vlada zemalja regiona, te dodao da se uspeh meri pozitivnim rezultatima i napretkom u saradnji.

Region je, kako je podvukao, sada politički stabilniji, ima veći nivo bezbednosti, što su dva glavna preduslova za ekonomski razvoj, a multilateralna saradnja i česti sastanci premijera stvorili su te bolje uslove.

Prema njegovim rečima, to su dobre startne pozicije koje treba da generišu u budućnosti veće rezultate i benefite za građane na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da zajednički ekonomski prostor predstavlja veliki potencijal za region, jer on promoviše dalje jačanje ekonomske, trgovinske saradnje, ali i treba da poveća mobilnost radne snage, te doprinese kreiranju digitalne agende, a zasniva se na jednakim pravima za sve države.

Ukazao je da su osnove za jačanje ekonomskog prostora već postavljene kroz prve potpisane sporazume.

Zaev je kazao da se trenutno radi na inicijativi da se ukinu prepreke za mobilnost kvalifikovane radne snage, pri čemu je bitno da se dogovori međusobno priznavanje diploma.

Podsećajući da je ranije postignut dogovor o smanjenju rominga, kazao je da svi ti napori moraju biti nastavljeni jer su oni podsticaj za razvoj ekonomije, a da i reforme moraju biti dalje sprovođene kako bi se povećavala makroekonomska stabilnost u regionu.

"Naš cilj je da pretvorimo naš region u prostor gde neće biti prepreka za kretanje robe, novca, radne snage", poručio je makedonski premijer.

On je istakao da je neophodna i veća harmonizacija investicionih politika, jer tu postoji veliki potencijal za čitav region da poveća priliv stranih investicija, za generisanje novih radnih mesta i harmonizaciju sa evropskom politikom.

Zaev je podvukao je da je neophodno pojačati, kroz saradnju, atraktivnost regiona kao dobro mesto za ulaganje.

Ukazao je i da digitalizacija pruža veliki neiskorišćeni potencijal, koji bi mogao biti dalji motor razvoja.

"Implementacija novih inicijativa u regionu zahteva snažno partnerstvo vlada regiona, privrede, ali i podržavalaca sa strane", zaključio je Zaev.

Premijer Makedonije Zoran Zaev istakao je danas da je veoma bitno suzbijanje korupcije, kako u regionu, tako i samoj Makedoniji u cilju privlačenja ulaganja, te preneo da su zbog takvih optužbi pod istragom dva člana njegove vlade, koja je na vlasti tek odnedavno.

"Moj prioritet je da se u Makedoniji ne ponavljaju greške prošlosti, pre svega korupcija. Zakon mora da važi jednako za sve, jer samo tako može da se omogući dolazak investicija", podvukao je Zaev na panelu

"Šta smo naučili i kako da primenimo najbolje prakse u Makedoniji i regionu" u okviru Samita "Makedonija 2025".

Upoznao je javnost, kako je rekao, po prvi put, da se dva člana njegove vlade nalaze pod istragom. Na osnovu prijave građana, prema njegovim rečima, pokrenuta je istraga protiv dva lica, koja su u vladi, a koja je na vlasti tek od kraja leta.

"Rade samo dva meseca i već su pod istragom. Dalje detalje ne želim da kažem", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, vlada je fokusirana na to kako da se uspešno bori protiv korupcije, i nada se podršci građana u tome. Borba protiv korupcije neophodna je za poboljšanje poslovnog okruženja, naglasio je on.

Zaev je istakao da mora postojati nulta tolerancija prema korupciji, rekavši da ona mora biti iskorenjena, i da to mora biti prioritet ne samo Makedonije, već celog regiona.

Samit "Makedonija 2025" je regionalna platforma za razmenu najnovijih svetskih trendova u poslovanju, investicijama, tehnološkim inovacijama i odgovornom liderstvu.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track