SKOPSKI SUD ZATRAŽIO: Sprema se ukidanje imuniteta za 6 poslanika u Sobranju Makedonije
Foto: EPA

ZA UGROŽAVANJE PORETKA

SKOPSKI SUD ZATRAŽIO: Sprema se ukidanje imuniteta za 6 poslanika u Sobranju Makedonije

Severna Makedonija -

Krivični sud u Skoplju zatražio je danas od Sobranja Makedonije da ukine imunitet šestoro poslanika VMRO DPMNE koje Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči za "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka".

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev je podnet za poslanike najveće makedonske opozicione stranke Krstu Mukovskog, Sašu Vasilevskog, Ljupča Dimovskog, Žaklinu Peševsku, Johana Tarčulovskog i Ljubena Arnaudova.

Šest poslanika stranke Nikole Gruevskog su prema državnom tužilaštvu, pod istragom za nasilne događaje u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upali u parlament i fizički napadali poslanike parlamentarne većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

Komisija Sobranja za mandatsko-imunitetska pitanja ima obezbeđen kvorum i sutra će zasedati.

Komisija za imunitet većinom glasova donosi zaključak, ali konačna odluka se donosi na plenarnoj sednici Sobranja koje treba u roku od tri dana da usvoji ili odbije predlog, za šta je potrebna prosta većina - 61 glasa od 120 poslanika.

Zajedno sa šest poslanika VMRO DPMNE za "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka" 27. aprila osumnjičeno je 30 osoba, među kojima su vođe i učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju i bivši ministar policije i direktor BJB Mitko Čavkov.

Tužilaštvo je saopštilo da ih goni za za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti", za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 godina.

Najveći deo njih je tokom dana priveden u Krivični sud u Skoplju na sasliušanje, gde se i večeras nalaze. Posle podne VMRO DPMNE je održao proteste, na kojem je, prema procenama agencije Makfaks, stotinak pristalica i čalanova porodica pružilo podršku privedenima nazivajući ih herojima i borcima za Makedoniju.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je prethodno optužio vladajuću SDSM Zoran Zaeva za politički progon i "brutalan obračun sa slobodomislećim" Makedoncima, tražeči da odmah svi privedeni budu pušteni.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track