JAVNOST GNEVNA ZBOG BAHATIH BONUSA: Makedonci potpisuju internet peticiju za smenu 9 članova Državne izborne komisije
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

BUNT

JAVNOST GNEVNA ZBOG BAHATIH BONUSA: Makedonci potpisuju internet peticiju za smenu 9 članova Državne izborne komisije

Severna Makedonija -

Više od 1.600 građana Makedonije potpisalo je internet peticiju kojom se traži ostavka članova Državne izborne komisije (DIK) zato što su sami sebi dodlelili dodatne plate za još četiri meseca zbog angažovanja na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

"Tražimo ostavku devet članova Državne izborne komisije (DIK) zbog nemoralnog odnosa i kršenje principa rada, objavljenih na veb-sajtu DIK, koji, između ostalog, glase: 'Neprekidno vršimo samoprocenu jer hoćemo da stalno unapređujemo naš rad i da svaki sledeći izborni ciklus bude bolji od prethodnog. Na taj način poboljšavamo efikasnost i radimo s manje napora, što smanjuje troškove našeg rada'", navodi se u peticiji.

Plate devet članova DIK su između 60.000 i 70.000 denara, a u proteklih 18 meseci oni su triput sami sebi dodelili ukupno 12 plata, o čemu nisu informisali javnost.

Ovaj slučaj otkrio je američki ambasador u makedoniji, Džes Bejli, koji je u utorak obelodanio da je saznao da su članovi DIK na sednici iza zatvorenih vrata dali sebi četiri dodatne plate posle lokalnih izbora u oktobru.

Dan kasnije, DIK je održao sednicu na kojoj je zaključeno da je odluka o tim isplatama bila u skladu sa Izbornim zakonom i Pravilima rada, ali pod pritiskom javnosti odlučili su da pare vrate u budžet ili da ih doniraju.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Šešelj preti samoubistvom zbog Haga!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track