ZAEV ČESTITAO MICKOVSKOM: Makedonski premijer zadovoljan  što je VMRO-DPMNE izabrao novog lidera!
Foto: Profimedia / Milos Miskov

demokratski

ZAEV ČESTITAO MICKOVSKOM: Makedonski premijer zadovoljan što je VMRO-DPMNE izabrao novog lidera!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je danas Hristijanu Mickovskom na njegovom izboru za novog predsednika opozicione VMRO-DPMNE.

Zaev je u izjavi novinarima ispred Krivičnog suda rekao da je zadovoljan što je VMRO-DPMNE izabrao novog lidera.

Upitan da li očekuje skoro susret sa novim šefom VMRO-DPMNE-a, Zaev je rekao da zasada tako nešto nije dogovoreno, ali i da su, kako je rekao, njegova vrata otvorena.

Mickovski je izabran za šefa VMRO-DPMNE u subotu, a nakon što je bivši premijer i dugogodišnji lider te stranke Nikola Gruevski podneo ostavku. Gruevski je na istom kongresu izabran za počasnog predsednika stranke.

foto: EPA / Georgi Licovski

Iz vladajuće SDPS Zorana Zaeva prethodno je saopšteno da nakon izbora Mickovskog za lidera VMRO-DPMNE građani i makedonska javnost očekuju da će novo rukovodstvo stranke da napusti aktuelnu politiku podela, uništavanja, lažnih vesti, blokada i mržnje, te da će stranka dati konstruktivan doprinos primeni plairanih reformi.

"VMRO-DPMNE treba da pokaže odgovornost prema građanima i interesima države i da konstruktivno učestvuje u procesima koji obezbeđuju ekonomski rast, veći životni standard, slobodu, demokratiju, vladavinu prava, dobrosusedske odnose i integraciju Republike Makedonije u EU i nacionalnom i nacionalnom interesu NATO-a", saopšteno je iz vladajuće SDSM.

Socijaldemokrate, naime, poručuju da novo vreme saradnje, prijateljstva, napretka i zajednice otvorilo je izglede Makedonije kao demokratskog društva u kojem će svi građani biti izjednačeni u pravima, obavezama i zakonima.

U analizi šta je nakon višegodišnje vladavine VMRO-DPMNE ostavila svojim naslednicima stoji da je to dug od 3, 887 milijardi evra duga.

Makedonski mediji konstatuju da je bivši makedonski premijer Gruevski, ovog vikenda napustio makedonsku političku scenu i otišao u političku penziju sa plaketom počasnog predsednika VMRO-DPMNE.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track