PRVI INTERVJU ZAEVA ZA GRČKE MEDIJE: U interesu je obe zemlje da se pitanje imena Makedonije reši ove godine!
Foto: Fonet

rešenje spora na vidiku

PRVI INTERVJU ZAEVA ZA GRČKE MEDIJE: U interesu je obe zemlje da se pitanje imena Makedonije reši ove godine!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev u intervju za grčku televiziju Alfa govori je između ostalog i o razrešenju pitanja imena zemlje u narednih šest meseci i namerama Makedonije.

Intervju će biti emitovan u nedelju, na Božić, a "Božićno obraćanje" kako ga je nazvala grčka televizija, biće emitovano istovremeno i na skopskoj televiziji.

Emitovaće se u 20 sati po grčkom vremenu, odmah nakon najvažnijih vesti na televiziji Alfa koja je već najavila 30-minutni program - "Intervju Zaeva za Alfu", navodi makedonska agencija.

Kako je najavljeno, Zaev, u svom prvom intervjuu za neki grčki medij, "potvrđuje nameru da doprinese pregovorima, uz uzajamne ustupke, po pitanju imena BJRM (Makedonije)".

"Obraćajući se i narodu Grčke i narodu svoje zemlje, Zaev tvrdi da je u najvećem interesu obe zemlje da pronađu rešenje u prvoj polovini 2018", dodaje TV Alfa.

Makedonski premijer govori o zajedničkim interesima dve zemlje, kao i o grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, njegovom koalicionom partneru Panosu Kamenosu, i o lideru opozicione partije Nova Demokratija Kirijakosu Micotakisu. Prema navodima televizije, on otkriva šta je to što on ima zajedničko sa grčkim premijerom i navodi da je možda "Bog hteo tako, da se pronađe rešenje za pitanje imena".

"Zoran Zaev se odriče prakse svog prethodnika Nikole Gruevskog i objašnjava zašto se ne slaže sa stavom prethodnih premijera da su građani Skoplja jedini naslednici Aleksandra Velikog", navodi se u onlajn saopštenju televizije Alfa.

Intervju, prema navodima grčke televizije, otkriva namere Skoplja i obim ustupaka koje je Makedonija spremna da načini.

Kako je Rojters objasnio, Atina je blokirala pokušaje Makedonije da se pridruži NATO-u i suprotstavlja se njenim težnjama ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava nad severnim grčkim regionom koji nosi isti naziv.

Grčka preti da će podršku Makedoniji za dalje integracije u međunarodna tela uskraćivati sve dok ne promeni svoj naziv, a Atina je pristala samo da se u međunarodnim organizacijama koristi naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" kao privremeno rešenje dok se spor ne reši.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track