NIMIC: Makedonija ostaje u imenu, taj termin je već priznalo 100 zemalja sveta!
Foto: AP, Foto: AP

POSREDNIK U PREGOVORIMA

NIMIC: Makedonija ostaje u imenu, taj termin je već priznalo 100 zemalja sveta!

Severna Makedonija -

Međunarodni posrednik u pregovorima Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Metju Nimic poručuje da će predlog naziva ove jugoslovenske republike sadržati termin "Makedonija".

"Termin "Makedonija" će biti sadržan u predlogu rešenja za ime jer već ima priznanje više od 100 zemalja sveta", izjavio je Nimic.

On je dodao je da je ime pod kojim je zemlja registrovana u UN "bivša jugoslovenska republika Makedonija", odnosno da je naziv "Makedonija" deo imena, a Grčka je to ime priznala.

Nimic je istakao da nema idealnog rešenja za ime, da spor traje predugo i da bi nastavak odugovlačenja problem učinio još težim za rešavanje.

On je ukazao da u Skoplju dominira mišljenje da neke od ideja u prošlosti nisu bile zadovoljavajući za njih, ali je došlo vreme da se reši pitanje i da zemlja nastavi svoj evroatlanski put.

"Imam neke ideje koje obe strane treba da razmotre. Želim da pomognem sa približavanjem razlika u stavovima. Znamo da rešenje ovog teškog spora između dva suseda zahteva dozu kompromisa na obe strane, i verujem da će to biti postignuto u skladu sa dignitetom i nacionalnim interesima na obe strane", dodao je Nimic

Kurir.rs/ Sloboden pečat

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track