PREGOVORI ATINE I SKOPLJA: Balkan zavisi od imena Makedonije
Foto: EPA

NAZIV DRŽAVE

PREGOVORI ATINE I SKOPLJA: Balkan zavisi od imena Makedonije

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev kaže da je optimista da vlast i opozicija te zemlje mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom o imenu Makedonije.

S druge strane, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu opozicija je odbila podršku za pregovore, ali on kaže da će ih nastaviti jer je to važno i za Grčku i za Balkan.

- Rešavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao i zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda.

Da bi bili ostvareni ti ciljevi, neophodna je uključenost vlade, opozicije, predsednika države Đorđa Ivanova, kao i pravovremeno i objektivno informisanje građana Makedonije - rekao je Zaev nakon šestočasovnog sastanka državno-političkog vrha, na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsednik najveće opozicione partije VMRO-DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI.

Zaev je precizirao da je sastanak bio informativan, da je bilo reči o predlozima medijatora Ujedinjenih nacija za rešenje spora oko imena Makedonije Metjua Nimica.

- Rešenje spora je moguće ako postoje politička volja i hrabrost sa naše strane, ali i ako postoji takva politička volja na grčkoj strani. Mi ćemo da nastavimo da pregovaramo - rekao je Zaev.

foto: Printscreen Youtube

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da Makedonija mora da bude deo NATO i EU, kao i da proces pregovora mora da se kreće napred.

Cipras je rekao da će nastaviti pregovore kako bi bilo pronađeno obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko imena, a konzervativnu opoziciju, koja je protiv pregovora, optužio je za licemeran stav i rasplamsavanje nacionalizma i fanatizma.

- Rešenje nesuglasica sa Makedonijom ne predstavlja obavezu prema trećoj strani, već služi nacionalnom interesu Grčke i stabilnosti Balkana - rekao je on.

Lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis odbacio je pregovore.

- Nećemo deliti Grke kako bismo ujedinili narod Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. To je pitanje identiteta Grka i Cipras je rešio da ovim putem krene sam. Grci ne veruju da će išta ispregovarati - rekao je on.

Nimic će danas i sutra biti u poseti Atini, a u četvrtak u Skoplju. Kako su mediji pisali, dosad je dao pet predloga za novo ime Makedonije. Međutim, mnogi Grci smatraju da svaki naziv podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region Makedoniju.

foto: AP

Metju Nimic

REŠENJE ZA NEKOLIKO MESECI

Sastanak Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa u Davosu bio je pozitivan, važan i imao je istorijski značaj, poručio je Metju Nimic, medijator UN.

- Vreme je za intenzivnije pregovore o konačnom dogovoru. Verujem da postoji dinamika potrebna za pronalaženje rešenja. Moguće je da ćemo postići rešenje o imenu u narednih nekoliko meseci, možda i ranije - rekao je on.

Kurir.rs/E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track