(VIDEO) SPAVAJU SA PACOVIMA I ZMIJAMA: Porodica Donev jede ako nešto nađe u kontejneru, a  bude se samo sa jednom mišlju!
Foto: Printscreen Youtube

život nedostojan čoveka

(VIDEO) SPAVAJU SA PACOVIMA I ZMIJAMA: Porodica Donev jede ako nešto nađe u kontejneru, a bude se samo sa jednom mišlju!

Severna Makedonija -

STRUMICA - Četvoročlana porodica Donev iz sela Strumica živi u uslovima nedostojnim čoveka.

Bračni par Stoil (64) i Netka i njihove dve ćerke Marina (20) i Duška (19) zaboravljeni su od svih i ostavljeni na milost i nemilost budeći se svakog jutra sa jednom mišlju, kako preživeti dan.

Oni osim socijalne pomoći od 2.000 denara (oko 33 evra), nemaju drugih primanja, zbog čega preturaju po kontejnerima i skupljaju plastiku i gvožđe, koje prodaju, kako bi imali bar za hleba. Međutim ako ništa ne pronađu, tog dana ostaće gladni.

Oni ležu svake noći sa strahom da ih miševi i pacovi ne pojedu do jutra.

Donevi nemaju ni zdravstveno osiguranje, a mlađa ćerka Duška, koja ima ozbiljne zdravstvene probleme, mora hitno da se operiše, međutim roditelji za to nemaju novca. Stoil i Netka već duže vreme traže pomoć od države, komšija i prijatelja u Strumici, ali su još uvek daleko od sume koja im je potrebna za operaciju ćerke.

Pre svanuća, Stoil sa ćerkama odlazi iz svog rodnog Draževa, u 28 kilometara udaljenu Strumicu gde iz kontejnera vadi plastične flaše i staro gvožđe. Ako nešto pronađu prodaju po nekoj mizernoj ceni otpadu, kako bi imali makar za parče hleba.

foto: Printscreen Youtube

I tako svaki dan, 28 kilometara do Strumice i toliko nazad do sela. A koliko kilometara prevale obilazeći gradske kontejnere, samo oni znaju.

Trošni kućerak u kom žive u užasnom je stanju. Vlažni zidovi prete da se obruše na njih.

Kroz rupu na starom i dotrajalom krovu može vidi se nebo, a kada udari kiša ceo dom Donevih pliva u vodi. Zmije i pacovi su im redovni gosti. Donevi zato spavaju na starim i klimavim krevetima sa upaljenim svetlom.

"Ono malo hrane koju kupimo često pre nas pojedu pacovi i zmije. Kuća se raspada. U njoj nemamo ni toalet, već je on iza kuće, bez septičke jame. Nemamo nikakvih sredstava za higijenu, jednostvno nemamo nikakve uslove za život", nemoćno priča Stoil Donev.

Na starom šporetu koji su pronašli u jednom kontejneru jedva da nešto mogu da skuvaju ili da se ogreju u hladne zimske dane jer pola šporeta ne radi, a svaki čas može da izazvove požar u ovoj ruiniranoj kućici.

Kurir.rs/Tocka.mk

Foto printscreenYoutube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track