VMRO-DPMNE PODNEO 35.000 AMANDMANA NA ZAKON O JEZICIMA: Zaev pozvao opoziciju da ne blokira rad parlamenta!
Foto: Sloboden pečat

UGROŽEN POČETAK SEDNICE

VMRO-DPMNE PODNEO 35.000 AMANDMANA NA ZAKON O JEZICIMA: Zaev pozvao opoziciju da ne blokira rad parlamenta!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je danas opoziciju da ne ometa rad parlamenta pošto je najuticajnija opoziciona stranka, VMRO-DPMNE, podnela 35.000 amandmana na Zakon o jeziku i tako dovela u pitanje početak plenarnog zasedanja Sobranja.

Zaev je, naime, poručio da opozicija ima pravo da podnosi amadnmane i da on to poštuje, ali ida opozicija istovremeno ima i obavezu da ne ometa rad parlamenta.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog sudbine reformi ukoliko nastane blokada parlamenta i zapitao se kako će se usvojiti zakoni važni za ispunjavanje plana 3-6-9 reformskog procesa.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

"U Makedoniji je stvorena pozitivna atmosfera mogućeg dobijanja preporuke za početak pregovora o pristupanju zemlje EU i nadam se da će se u junu to čak i dogoditi. Ako zaustavimo reforme, ne možemo očekivati da ćemo biti na tom putu, ali verujem da će opozicija biti razumna i postupti u okviru Poslovnika o radu parlamenta", rekao je Zaev izrazivši nadu da će se naći kompromisno rešenje predstavnika opozicije i partija na vlasti.

Zaev je novnarima rekao da veruje da će parlament delovati u skladu sa Zakonom o Parlamentu i Poslovnikom o radu i drugim pozitivnim zakonskim propisima, preneli su makedonski mediji.

Inače, plenarna sednica, na kojoj bi trebalo da budu razmatrani amandmani VMRO dovedena je u pitanje iz tehničkih razloga jer, kako se navodi, službe nisu stigle da prevedu sve amandmane.

Zakon o jeziku je kamen spoticanja za Makedoniju budući da on predviđa uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog u svim državnim institucijama i sredinama u kojima živi više od 20 odsto albanskog življa, čemu se najuticajnija opoziciona VMRO i predsednik države protive. Predsednik Đorđe Ivanov je prošle sedmice odbio da potpiše taj zakon i on je vraćen u parlament na treće čitanje, a u međuvremenu VMRO-DPMNE je podnela veliki broj amandmana.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja