ZAEV SE NADA REŠENJU OKO IMENA DO JUNA: Ako smo pametni, naći ćemo što pre rešenje prihvatljivo za obe strane
Foto: Sloboden pečat

Čeka se referendum

ZAEV SE NADA REŠENJU OKO IMENA DO JUNA: Ako smo pametni, naći ćemo što pre rešenje prihvatljivo za obe strane

Severna Makedonija -

"Ako smo pametni i mudri da rešimo problem imena ranije, moći ćemo da shvatimo perspektive ovih odluka", izjavio je premijer Makedonije, Zoran Zaev.

Premijer Zoran Zaev očekuje da će u junu naći rešenje za 25-godišnji spor oko državnog imena sa Grčkom i samit NATO-a kako bi aktivirao poziv za članstvo Republici Makedoniji. U izjavi za bugarsku TV Nova, Zaev je rekao da bi na referendumu trebalo odobriti moguće rešenje.

"Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke jer će to definitivno ukloniti sve sumnje. Uveren sam da su Makedonci spremni za to. Ali mi smo još u pregovorima i nadam se da će rešenje očuvati dostojanstvo građana i Grčke i Republike Makedonije", kaže Zaev.

On dodaje da "zajedno sa južnim susedima Grčke pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane".

"Nadam se da ćemo doći do rešenja koja su dovoljno prihvatljiva za obe strane, jer na kraju rešenje mora da očuva dostojanstvo i identitet dve zemlje. Samo na taj način se grade prijateljstva i ona moraju da budu na trajnoj i održivoj osnovi. To govorim jer, ako smo pametni i mudri da rešimo problem ranije, moći ćemo da shvatimo perspektive ovih odluka ", rekao je Zaev.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Sloboden pečat

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track