UHAPŠENI BLISKI SARADNICI GRUEVSKOG: Funkcioneri bivše vlade odbeglog premijera spremali se da pobegnu iz Makedonije!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

iza rešetaka

UHAPŠENI BLISKI SARADNICI GRUEVSKOG: Funkcioneri bivše vlade odbeglog premijera spremali se da pobegnu iz Makedonije!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonska policija je uhapsila bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog.

Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobegnu iz Makedonije kao Gruevski.

"U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bekstvo", rekla je tužiteljka.

Krivični savet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umesto dosadašnje mere oduzimanja pasoša.

Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva. Jedna od optuženih, bivša ministarka unutrašnjh poslova Gordana Jankuloska, koja je u slučaju "Tenk" i neperavosnažno osuđena na šest godina zatvora, rekla je da ne viid razlog zašto bi Specijalno tužilaštvo tražilo pritvor za nju, jer poštuje mere opreza koje joj je sud odredio.

"Ja poštujem mere opreza, ne postoji nikakav razlog da se te mere promene u pritvor", rekla je Jankuloska.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen u slučaju "Tenk" za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto printscreen Sloboden Pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track