MAĐARSKA POTVRDILA: Gruevski je zatražio politički azil!
Foto: EPA

pobegao iz makedonije

MAĐARSKA POTVRDILA: Gruevski je zatražio politički azil!

Severna Makedonija -

Mađarska je saopštila danas da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski tražio politički azil pošto je pobegao iz Makedonije da bi izbegao zatvor.

Mađarske vlasti su omogućile Gruevskom, koji treba da odleži kaznu od dve godine zatvora, da podnese zahtev za azil.

Kancelarija za imigracije će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera i dodala da je Mađarska partner u međunarodnim odnosima sa sadašnjom vladom u Skuplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja