ZBOG PATRIJAHALNE PORODICE POBEGLA IZ DUBAIJA U MAKEDONIJU: Ne daju joj da se razvede, a ako Skoplje odbije azil tek je čeka HOROR (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Screenshot

sumanuto

ZBOG PATRIJAHALNE PORODICE POBEGLA IZ DUBAIJA U MAKEDONIJU: Ne daju joj da se razvede, a ako Skoplje odbije azil tek je čeka HOROR (VIDEO)

Severna Makedonija -

Hind Muhamed Alboluki je pobegla iz Dubaija jer joj porodica nije dozvolila da se razvede od svog supruga. Ova 42-godišnjakinja pobegla je u Makedoniju nakon pretnji porodice, a sada očajnički traži pomoć nakon što joj je odbijen zahtev za azilom.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije odbijenicu je dobila 4. februara. Alboluki se od 7. decembra prošle godine nalazi u imigracionom pritvoru, a sada strahuje da će je deportovati nazad u Ujedinjene Arapske Emirate. U videu koga je snimila u decembru pre hapšenja kaže kako porodica ne odobrava njen razvod jer smatraju da će on naštetiti njihovom ugledu, piše CNN.

"Ne žele da im se ime upropasti", rekla je. Kaže i kako su joj pokušali uzeti pasoš. "Ako vas neko traži pasoš to znači da se nešto događa a ja nisam glupa", rekla je i naglasila kako je tada odlučila da pobegne. I to bez dece.

"Majka sam četvoro dece. Ni jedna majka ne bi samo tako ostavila svoju decu, ali ja sam to morala da učinim. Nisam imala izbora", objasnila je ona. Na jednom krstarenju upoznala je prijatelja Nenada Dimitrova koji živi u gradu Kočani, u Makedoniji. Od tada su ostali u kontaktu i on vodi njen Tviter profil od kada je u pritvoru.

On kaže kako je pobegla 2. oktobra nakon što su joj dozvolili da ode na toalet. Pobegla je i to bez cipela, kaže, i sakrila se na obližnjem gradilištu. Nakon nekog vremena pozvala je taksi i s njim otišla u Šarjah, kod prijatelja. Od tamo je odletela u Bahrein. "Dok je bila u Bahreinu rekla mi je da nema kome da ode i pitala mogu li joj pomoći da dođe do karata", rekao je Dimitrov.

Na kraju je letela kroz Tursku do Srbije pre nego je stigla u Makedoniju. Dve nedelje nakon toga zatražila je azil. U nedavnoj izjavi ministarstva stoji kako joj je azil odbijen jer "nije bilo nikakvih dokaza o progonu ... na osnovu njene rase, vere, nacionalnosti ... ili političke pripadnosti". Dodali su i kako "nije bilo razloga da se veruje kako joj, ako se vrati u Dubai, preti bilo kakva opasnost, a ni rizik od ozbiljne povrede". Dali su joj 15 dana da slobodno napusti zemlju.

Dimitrov kaže kako ona očajnički traži azil bilo gde drugde, ali kako joj je to otežalo boravak u pritvoru. Da je reč o teškom slučaju smatra i Radha Stirling iz organizacije Detained in Dubai koja kaže kako će, ako se vrati u UAE, "najverojatnije biti kažnjena zbog bega". "Patrijarhalni sistem i pravila o muškoj zaštiti jednako su izražena u UAE kao i u Saudijskoj Arabiji. Zabluda je da su Emirati liberalnije, zapadnjačko društvo. Puno su radili da stvore takvu sliku u javnosti, ali realnost je zapravo puno drugačija. Videli smo primere žena žrtava silovanja koje su uhapšene i optužene zbog seksa vana braka. Ženama se zabranjuje pristup deci nakon razvoda, a zakoni nalažu da žena bude pokorna svom muškom zašttitniku", naglašava.

Veruje kako joj je Makedonija uskratila azil zbog "meke moći koju UAE ima u drugim zemljama, manje bogatim zemljama u kojima su veliki ulagači". Po podacima Transparensi Internešenela Makedonija se nalazi na 34. mestu od 100 zemalja na listi u korumpiranosti u 2017. godini. Odnosi između UAE i Makedonije rešavaju se u Rimu. U izjavi koju je dao WAM, službena državna novinska agencija, zamenik šefa u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rimu, Ahmed Almula, rekao je kako je njegova zemlja svesna njenih objava na društvenim mrežama.

"Ambasada će prikupiti bilo kakve dokaze ilegalnih pretnji koje su joj izrečene i predati ih policiji kako bi se mogli da istraže. Naše osoblje je spremno da pomogne gđi Alboluki na bilo koji način", naglašava Almula. "Zlostavljanje u porodici je ozbiljan zločin za kog nema mesta u UAE, a žene u Emiratima u potpunosti su zaštićene našim zakonima. Zločini počinjeni nad ženama po našim se zakonima strogo sankcionišu, i ove tvrdnje bi trebale i biti će detaljno istražene", ističu. Njezini pozivi za azilom dolaze nakon onih Šeika Latifa bint Muhameda Al Maktum, ćerke vladara Dubaija, koja je nekoliko puta pokušala da pobegne porodici i tvrdila kako je bila mučena i zatvorena tri godine.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track