DIGLA SE ČITAVA MAKEDONIJA: Protesti se iz Skoplja prelili na celu zemlju
Foto: AP

Makedonci ljuti na predsednika

DIGLA SE ČITAVA MAKEDONIJA: Protesti se iz Skoplja prelili na celu zemlju

Severna Makedonija -

U Skoplju i više gradova Makedonije danas će biti održani novi, šesti po redu, protesti protiv odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Među aboliranima su i lider najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE, bivši premijer Nikola Gruevski i najuticajnije pozicione SDSM Zoran Zaev. Kako su javili makedonski mediji, protesti će biti nastavljeni u 18 sati u Skoplju ispred Kancelarije spcijalnog tužioca, a prijavljeni su i protesti u Štipu, Kočanu i Bitolju.

Za sutra je prijavljen i protest u Prilepu, a u četvrtak će protestovati i u Gostivaru. Građanski pokret za odbranu Makedonije (GDOM), koji je stajao iza kontra protesta ispred centrale SDSM, najavio da od danas više ne protestuju.

Iz tog pokreta je saopšteno da su proteste prekinuli zato što je predsednik Sobranja doneo odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora za 5. jun, a Državna izborna komisija (DIK) je odlučio da postoje uslovi za "slobodne i fer izbore".

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine obelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama. On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track