EVROPSKI KOMESAR PORUČIO MAKEDONCIMA: Ne podgrevajte međuetničke tenzije!
Foto: Fonet/AP

Han poslao poruku iz aviona

EVROPSKI KOMESAR PORUČIO MAKEDONCIMA: Ne podgrevajte međuetničke tenzije!

Severna Makedonija -

Evropski komesar za prošrenje Johanes Han poručio je danas političarima i državnim funkcionerima u Makedonije da poštuju demokratiju i parlamentarnu većinu i da ne podgrevaju međuetničke tenzije.

Tu poruku je u ime Hana i trojice evroposlanika Edvarda Kukana, Knuta Flekenštajna i Ive Vajgla iz aviona na putu za Skoplje, preko Tvitera, poslao saradnik komesara za proširenje Kirijakos Haralambos.

Han je ponovo došao u Skoplje sa, kako prenose mediji, zahtevom da se hitno formira nova vlada Makedonije.

Istovremeno s njegovim dolaskom u parlamentu su počele konsultacije političkih stranaka o nastavku konstitutivne sednice parlmneta, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, dva i po meseca pošto su verifikovani poslanički mandati.

Han poslepodne treba da se sastane s predstavnicima parlamentarnih stranaka, predsedavajućim Sobranja, a javljeno je da će se večeras sastati sa šefom države Đorđem Ivanovim.

U kabinetu Ivanova danas je rečeno da se predsednik Makedonije neće sastati sa briselskom delegacijom koju predvodi Han, jer će se iz Budimpešte vratiti veoma kasno pa neće moći da se sastane s evropskim komesarom, prenosi Dojče vele na makedonskom.

Ivanov, prema Kabinetu, nema ništa novo da kaže Hanu i predlaže da njegov termin za sastanak iskoristi da se sastane s predstavnicima Građanske incijative "Za zajedničku Makedoniji" koja podržava odluku Ivanova da ne dodeli mandat za formiranje vlade lideru opozicionog SDSM Zoranu Zaevu, iako ima parlamentarnu većinu.

Ta inicijativa je za 17 časova najavila nove proteste ispred zgrade Vlade Makedonije, na kojima poslednjih dvadesetak dana, zahteva "očuvanje jedinstvene države" i povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma", jer je navodno urađena u glavnom gradu susedne Albanije.

Učesnici protesta su prihvatili poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu, tako što će sprečiti opozicioni SDSM da formira novu vladu s albanskim partijama, koja bi, prema njegovom mišljenju, redefinisala državu u korist Albanaca.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track