HAOS SE NASTAVLJA: Migranti probili granicu, 10 povređeno

Iz Grčke u Makedoniju

HAOS SE NASTAVLJA: Migranti probili granicu, 10 povređeno

Severna Makedonija -
Veliki broj izbeglica sa Bliskog istoka na sve načine pokušava da se domogne Evrope, a ovih dana najkritičnije je na jugu Makedonije

ĐEVĐELIJA - Najmanje 10 migranata je povređeno nakon što su pokušali da pređu grčko-makedonsku granicu. Njima se trenutno ukazuje medicinska pomoć. Pretpostavlja se da su se povredili kada je masa nagrnula da pređe granicu. Nekoliko njih se tada onesvestilo, a čula se vriska mnogih koji su pokušavali da se proguraju. Žene, uglavnom, trudnice, i starije izbeglice ne mogu da podnesu ovakav tempo i novonastale nemire te padaju od iznemoglosti.

Pre toga, stotine izbeglica i migranata pušteno je da uđe u Makedoniju iz Grčke, javlja izveštač Rojtersa sa lica mesta, samo nekoliko sati nakon što je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe. Makedonski mediji prenose da je Đevđelija prepuna novinara i predstavnika humanitarnih organizacija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takođe, Pulsinfo prenosi da uprkos tome što se današnja kriza sa migrantima u Makedoniji događa već neko vreme, medicinske ekipe su došle na lice mesta tek posle nekoliko sati iako je mnogima potrebna pomoć.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime. Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je nešto ranije saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

"Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države", stoji u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana dnevno, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo. U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track