(VIDEO) KRAJ KRIZE U MAKEDONIJI: Zoran Zaev dobio mandat za formiranje nove vlade
Foto: Printscreen/ Youtube

Kraj krize

(VIDEO) KRAJ KRIZE U MAKEDONIJI: Zoran Zaev dobio mandat za formiranje nove vlade

Severna Makedonija -

Tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Zaev je u obraćanju tom prilikom rekao: "Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava", rekao je Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Ivanov i Zaev nisu davali izjave.

Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja. SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije - DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Rok od deset dana za predaju mandata isticao je sutra.

Ovakva odluka se očekivala jer je Zaev poslao Ivanovu garancije da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju. Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat Zaevu, tražeći garancije parlamentarne većine za unitarnost Makdonije i da će nova vlada raditi u skladu sa Ustavom, kao i da takozovana "tiranska platforma" neće biti osnov njenog programa.

Nešto ranije je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji izjavio za Balkan insajt da očekuje da će Zaev biti mandatar za formiranje nove vlade, podseća Sloboden pečat.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track