(KURIR TV) DA SE NE LAŽEMO! INTERVJU ZORAN ZAEV: Srbi su naša braća, Gruevski je KRIMINALAC!

(KURIR TV) DA SE NE LAŽEMO! INTERVJU ZORAN ZAEV: Srbi su naša braća, Gruevski je KRIMINALAC!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Niko nije tražio da po formiranju vlade uradimo nešto protiv Srba, poručio je Zoran Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), u intervjuu za emisiju "Da se ne lažemo" za Kurir TV.

- A Srbi i Makedonci su bratski narod. Evropa će nas voleti više ako unapredimo našu saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge. Istovremeno, isti taj Gruevski glasao je pozitivno za pripadnost verskih objekata na Kosovu Albancima, za koje znamo da nemaju ništa zajedničko sa njima. Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan, kaže za Kurir Zoran Zaev.

Da li je nasilje u parlamentu uvelo Makedoniju u dublju političku krizu?

- Izbori u Makedoniji su završeni 11. decembra. Od ukupno 120 poslanika imamo 67 poslanika što je većina.Posle pet meseci vlast koja treba da ode, naši politički oponenri VMRO-DPMNE ne dozvoljavaju da se izabere predsednik parlamenta i da se izabere nova vlada. Pet nedelja skupština je diskutovala o izborima, o iozbornoj komisiji i iemnovanju. Svi iz VMRO-DPMNE diskutuju, repliciraju i nikako da završe sednicu iako u skladu sa našim ustavom, zakonima i pravilniku o radu parlamenta većina može da odlučuje kada god želi da donese neku odluku. U duhudemokratije ostavili smo pet nedelja kako bi oni rekli sve što imaju da kažu, sve čega se boje. Govorili su o Tiranskoj platformi, imaju izgovore da neke strane zemlje, kao što je Albanija, hoće da nametnu svoju volju Makedoniji. Želeli smo da otvorimo ceo proces sa celokupnom istinom, ali diskusije nikako nisu završavale. Mi smo na miran način, u parlamentu, produžili sa radom posle 18 sati. Najstariji poslanik, u skladu sa Ustavom, nastavio je da vodi sednicu i izabrali smo predsednika parlamenta. To je pretposlednji korak preuzimanja vlasti vladajuća partija je krenula sa nasiljem preko svojih aktivista, huligana, bandita i doslovno su iz pustili da uđu u parlament.

Izabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi je za neke medije i u Srbiji i u Makedoniji problematičan zbog načina izbora, ali i zbog toga što je Albanac. Međutim, ne govori se o tome da je taj čovek bio u ministar odbrane u vladi Nikole Gruevskog.

- Znate kako, ova garnitura koja neće da preda vlast, 11 godina je u koaliciji sa albanskim partijama – dve godine sa DPA i devet godina sa DUI, sa istim partijama sa kojima smo i mi sada napravili koaliciju i odakle je Talat Džafari. On je dugo bio predsednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamenik ministra odbrane u prethodnom periodu i to uopšte nije bilo sporno.

A zašto je to sada problematično?- To je samo izgovor zato što Gruevski treba da se preda vlast. Oni zvanično ne prave problem oko toga ko je postavljen na čelo parlamenta. Oni prave problem na način izbora predsednika parlamenta. Neće da dozvole da se izabere predsednik parlamenta. U svojim diskusijama oni nemaju argument protiv Džaferija. On je bio oficir naše Makedonske vojske pre konflikta 2001. Posle toga postao je poslanik u parlamentu. On je bio dobar oficir koji je izvršavao svoje funkcije. Nije bio sporan ni kad je bio ministar odbrane pošto su oni to argumentovali istim ovim argumentima. Čovek je rođen u Makedoniji, živi ovde, ima svoju porodicu, nikad se nije stvari za neke stvari kojesu van interesa Makedonije, protiv jedinstvenosti i unitarnosti Makedonije. Nije problematičan čovek ni u kom aspektu. On je bio jedan od boljih saradnika VMRO-DPMNE i Nikole Gruevskog i tu nije bilo nikakvih problema. Suština problema je da se ne da izbor predsednika parlamenta ove naše većine.

Objasnite nam kakav je to princip uveden da vladu prave najjača makedonska i najjača albanska partija?

- To je izgovor Nikole Gruevskog. Ni Ustav, ni zakoni, ni Ohridski sporazum ne sadrže to. Kada je Gruevski pobedio2006. uzeo je u koaliciju drugorangiranu albansku partiju jer je DUI tada bio prvorangirani. On je ušao u koalciju sa DPA, a DUI je protestovao zbog toga jer su tvrdili da je većina Albanaca glasala za njih i da je volja većine Albanaca da oni budu u vladi. Oni su napravili dogovor na dve godine, a 2008. DUI je napravio koaliciju sa VMRO-DPMNE. Mi Makedonci koji smo pobednici na izborima u suštini kada formiramo vladu treba da imamo na umu male etničke zajednice i to ne samo albansku već i tursku, romsku, vlašku, bošnjačku i sve zajednice jer one su sastavni deo naše Makedonije. Kada se takmiče dve srpske partije, ili dve romske partije, red je da poštujemo većinu građana Srba, Roma, Vlaha, Bošnjaka, kako bi bili učesnici u vladi. To su demokratski principi. To ne znači da makedonska partija mora da bude deo vlasti. Moramo da poštujemo manjine jer su to demokratske vrednosti za koje se zalažemo. Zato je izgovor samo izmišljen. Gruevski nema s kim da pravi vladu. On je albanofob sa svim svojim nacionalizmom. Mi smo levičari i multietničku Makedoniju vidimo kao budućnost naših građana. Ako su sve etničke zajednice uključene u život Makedonije niko neće tražiti otcepljenje, podelu ili federalizaciju Makedonije. Jedno društvo za sve jača unitarnost Makedonije. Nema političkih struktura u Makedoniji koje se zalažu za scenario o koji se desio u Srbiji, kao što je otcepljenje Kosova. Makedonija je imala konflikt 2001. I ni tada se nije govorilo o osvim stvarima već o pravima Albanaca što je deo Ohridskog sporazuma. Tada, da je neko hteo, mogao je da cepa Makedoniju, ali Makedonija je tako postavljena da u mnogim delovima žive Albanci. Kako će da prenesu grobove svojih očeva ili dedova. Niko ne otvara ovo pitanje osim Nikole Gruevskog koji to radi samo da bi zadržao vlast.

Kažete da je Gruevski albanofob. Kakav je njegov odnos prema srpskoj etničkoj zajednici. Provladini mediji u Srbiji vas nazivaju albanskim slugom. Zašto nacionalistički krugovi više simpatišu Gruevskog nego vas?

- Zato što u Srbiji postoji isto tako nacionalističko rukovodstvo gospodina Vučića koji je deklarisao sebe kao lidera u regionu, ali prvom prilikom kad je došao do ztoga da je ugrožena njegova politička karijera pokazale su se sve njegove nacionalističke pozicije. Ja na političare, uključujući i sebe, gledam kao na nešto prolazno. Mi dolazimo i odlazimo, ali ne treba da ostavljamo negativne posledice između naših zemalja. Možda ću ovime što govorim da prozovem neke članove srpske vlade - neki ministri iz Srbije su mi prijatelji – da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti. Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniju. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je Brako u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, a Srbi i Makedonci su bratski narod i možemo mnogo više da sarađujemo. Evropa će nas voleti više ako unapredimo našu saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge. Istovremeno, isti taj Gruevski glasao je pozitivno za pripadnost verskih objekata na Kosovu za koje znamo da nemaju ništa zajedničko sa Albancima, koji su oni muslimanske vere, da bi te crkve i manastiri bili pod zaštitom Uneska kao Kosovo. Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan.

Da li biste se vi ogradili?- Ja sam dao izjavu kada se to dešavalo i to tri meseca pre izbora. Kažu Zaev zavisi od Albanaca.

Zovu vas albanskim slugom, a vi takve izjave dajete?- To je samo dokaz da mene niko nije ucenjivao. Pregovori su o vladi. Mi pregovaramo o onome što su partije obećale na izborima. Niko nije tražio da Zoran Zaev uradi nešto protiv Makedonaca, protiv Srba, protiv bilo koje etničke zajednice ili protiv bilo koga od naših suseda. Čuli smo optužbe da je Zaev prihvatio da tuži Srbiju za genocid. To je za mene isti, moj narod. Kako bi neko mogao takvu stvar da prihvati. Hoću da kažem da izjavu koju sam dao neposredno pre naših izbora, negde u avgustu 2016. godine, a ja sam dao svoju izjavu zato što sam tako osećao.

Rekli ste to iako ste znali da vam se bliže izbori i da možete da ostanete bez nekih glasova Albanaca?- Mogli smo da izgubimo sve glasove Albanaca i saradnju sa svim albanskim partijama. Dobio sam 42.000 glasova od Albanaca koji su glasali direktno za Zorana Zaeva i SDSM, dobio sam i 60% glasova Srba, dobio sam 50% turskih glasova, 45% romskih. Veći deo manjina je glasao za mene i moju političku opciju zato što smo uvek iskreno razgovarali. Ako krijemo naše stavove pre ili kasnije to izlazi na videlo. Niko nije tražio da se svađamo sa Srbijom. Problem koji imamo sa crkvom nije išao u prilog da se naše dve crkve približe. Niko nije napravio napor na političkom nivou da otvori te teme. Pričamo o pravoslavnim crkvama u Makedoniji i Srbiji. To je samo dokaz kakav je odnos Gruevskog prema Srbiji. Ne samo da je loš odnos Makedonije sa Srbijom već smo narušili odnose sa našim drugim susedima – sa Bugarskom, sa Grčkom, sa Albanijom. Nije moguće da su svi ostali krivi a da smo mi najbolji. Mora da postoji neki razlog. Gruevski je hteo da se izoluje da bi tako izolovan mogao da troši pare naroda na gluposti i da sakriva svoj kriminal.

U medijima se navodi da ste vi prihvatili Tiransku platformu i da po njoj imate obavezu da osudite genocid koji su Srbi počinili nad albanskim stanovništvom u Makedoniji od 1912. do 1956. godine.- To je dokument koji je zajednička izjava tri albanske partije sa kojima pregovaramo da napravimo vladu.

Šta on sadrži?- Ovaj dokument ima obavezu koju treba svi da prihvate u Makedoniji i sadrži plan za narednih 10-15 godina. Ono što oni smatraju da je obavezno je naša integracija u EU, članstvo u NATO, ravnomeran ekonomski razvoj na teritoriji cele Makedonije,neetnički, u naseljenim mestima na teritoriji cele Makedonije, podrška specijalnom javnom tužilaštvu, podrška multikulturalizmu naše zemlje. Kao što se gradi kultura Makedonaca tako da se gradi kultura i Srba, i Albanaca, Turaka, Bošnjaka, svih. Tamo stoji da treba da otvorimo debatu za himnu, zastavu i grb. Mi smo se izjasnili da smo protiv ovoga, ali debatu ne možete da sprečite. Ako neko hoće debatu može da se okupi pet ljudi u hotelu, pozvaće medije i otvoriće debatu kao što je i ova debata za genocid vojske protiv civilnog stanovništva. U tom dokumentu stoji da je reč o genocidu nad civilninm stanovništvom od 1912. do 1956. Godine. U tom periodu na teritoriji Makedonije je bila i italijanska vojska.

Ne precizira se da je to Vojska Kraljevine Srbije ili kasnije Kraljevine Jugoslavije?- Niko nije tražio to. Niko od nas političara nije otvarao to pitanja, jer nikome od nas ne treba narušavanje odnosa. Gruevski je poslao celu jednu priču u saradnji sa medijskim klanovima ovde u Makedoniji i medijima koji zavise od vlasti u Srbiji koji sarađuju sa medijima u Makedoniji kojima je naša vlada dala mnogo para. Međusobna saradnja postoji i oni su to objavili. Premijer Vučić treba da objasni zašto je to vlast u Srbiji dozvolila koji je sada postao predsednik bratske Srbije. Mi im nismo dali povoda za to. Moje izjave su uvek prijateljske po cenu sve da izgubim. Ja danas nemam formiranu vladu i zbog ovog intervjua mogu da izgubim nekog od partnera i da ne sastavim vladu, ali ja govorim istinu. I partneri sa albanske strane žele da unaprede odnose sa Srbijom. Oni nisu tražili da napravimo svađu. Zato otvoreno pričam o svemu. Verujem da je nacionalistički prevez prisutan u svim delovima Balkana. Ovakav nacionalizam u nekim segmentima prelazi u fašizam. Moramo da prekinemo ovakve stvari jer se ne živi jedan dan. Izbore imamo skoro svake godine i ako dozvoljavamo da se naši narodi svađaju zbog izbora onda je to loše za svakog.

Portparol DUI Bujar Osmani je rekao da ste vi spremni da podržite tužbu za genocid protiv Srbije i da je to, navodno, bio jedan od uslova da vas oni podrže za mandatara. Da li je to tačno?- To nije tačno. Ja i ne znam da postoji takva izjava jer mi treba da dobijemo mandat da započnemo pregovore. Znači, mi još nismo pregovarali. Georgi Ivanov ne daje mandat Zaevu kako bi započeo pregovore. Mi smo dobili potpise od 67 poslanika kako bismo garantovali da imamo većinu, ali to ne znači da ćemo mi i formirati vladu. Kada dobijete mandat za formiranje vlade onda pregovarate. Mi smo dali građanima neka obećanja, kao što su uradile i druge partije sa kojima pregovaramo, a onda se otvaraju drugi detalji. Takva stvar nije postojala i nije došlo ni do kakvih pregovora u vezi sa tim, a moj stav sam rekao javno i naši partneri ga znaju. Protiv smo proglašenja genocida. Ne trebaju nam takve stvari, dajte da gledamo napred, u Evropu. Uopšte ne želimo da otvaramo ovakva pitanja, ali debatu o tome ne možemo da sprečimo. Debata postoji u svakoj demokratiji i ona treba da bude dozvoljena.

Tiranska platforma je predstavljena kao veliki problem, ali je i Gruevski pregovarao sa albanskim partijama i tada je postojala Tiranska platforma, ali to tada nije bio problem.- Ne samo da Gruevskom to nije bio problem, već je on i objavio da je prihvatio platformu albanskih partija (Tiranska platforma). On je to objavio preko medija iste večeri kada je očekivao da će da objavi i formiranje vlade.

A šta je on nudio tada Albancima?On je prihvatio sve što su tražili samo da bi formirao vladu. Jedino o čemu nisu mogli da se dogovore je Specijalno javno tužilaštvo u Makedoniji. To tužilaštvo je formirano da bi sprovelo istragu o svemu što je u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem telefonskih razgovora i da pokrene sudske procese protiv Zaeva, Gruevskog i svakog ko se ogrešio o zakon. Jedino oko toga nisu uspeli da se dogovore, a sve ostalo Gruevski je prihvatio. On je pregovarao 20 dana, od 9. januara do 29. januara kada je objavio da je prihvatio uslove, osim Specijalnog javnog tužilaštva. Kada smo mi počeli da pregovaramo on je objavio da je u pitanju Tiranska platforma koja dolazi iz Tirane, da je to napad druge države na Makedoniju, nametanje tuđih interesa. Celokupna manipulacija.

Da li je tačno da je Gruevski tada Albancima nudio dvojezičnost na svim nivoima, mesto predsednika parlamenta, osam ministarstava, među kojima i MUP?- Tako je, to je bio deo dogovora. Zakon o jeziku sam video i to što je Gruevski prihvatio je saglasno Ustavu. Ja sam častan političar i kažem to. Ustav predviđa službenu upotrebu albanskog jezika u opštinama gde ima najmanje 20% Albanaca i to je trebalo da se prihvati. To je isto ono o čemu smo mi pričali. Naš ustav dozvoljava da kada neka manjinska zajednica ima više od 20% u tim opštinama drugi službeni jezik bude jezik te manjine. U Makedoniji postoje 33 takve opštine, pored toga imamo četiri opštine i grad Skoplje koji su trojezični. U tim okolnostima srpski jezik je drugi jezik u Kumanovu i još nekoliko drugih opština u Makedoniji, romski jezik u Šuto Orizari, turski u Gostivaru... To nam omogućava Ustav i ta prava imaju i Albanci i druge manjinske zajednice. Na primer, kod notara možete da dobijete papir, osim na makedonskom, i na albanskom i na srpskom. Predsednik parlamenta može da govori i na albanskom jeziku, kao i svi ostali poslanici. To predviđa novi zakon. Simboli određenih institucija mogu da budu dvojezični u opštinama gde više od 20% žive Albanci. Tu nema ništa sporno. Ne gubi niko ništa. Na kraju krajeva jezik služi da se sporazumemo. Evo vidite, ja govorim malo srpski, malo makedonski, ali važno je da se razumemo. Ni DUI, ni Besa, ni Alijansa, albanske političke partije u Makedoniji, nisu tražile ništa što je protiv interesa Makedonaca i drugih manjih etničkih zajednica.

Građani Srbije su zbunjeni. Mesecima pred izbore u Srbiji imali smo zastrašivanja građana mogućnošću makedonskog scenarija, a ljudi nisu znali šta je to. Mislili su da ćemo, ako ne pobedi kandidat vladajuće koalicije imati neke nemire u Srbiji. Sa druge strane Sergej Lavrov tvrdi da je u Makedoniji reč o nasilnom preuzimanju vlasti.- Prvi put čujem, ali me to ne čudi od Rusije. Ja sam političar koji zajedno sa 75% građana Makedonije veruje da nema alternative za Makedoniju osim punopravnog članstva u EU i NATO. U Srbiji EU ima podršku, ali NATO nema zbog bombardovanja 1999. godine. Ovde su svi za EU i NATO i tu nema dileme. Rusija se ovde meša i ne znam zašto to radi. Ja bih hteo da imamo saradnju sa Rusijom. Makedonija je mala zemlja, mi smo pravoslavci, hrišćani, ali nemamo nikakvu dilemu da je naša budućnost u EU i NATO. Kada se u Srbiji daju izjave o „makedonskom scenariju“ to samo pokazuje koliko su pojedini političari neozbiljni. Gledao sam spotove u predizbornoj kampanji i video sam da se čak i gospodin Vučić obraćao građanima:“Glasajte za mene da vam se ne bi desio makedonski scenario!“. I dan danas on govori o nekom makedonskom scenariju. U Makedoniji vlast se menja jer je izgubila. U Srbiji gospodin Vučić je pobedio na izborima. O kakvom makedonskom scenariju on govori? Možda podsvesno zna da će kad tad izgubiti a ne bi želeo promenu pa onda govori o makedonskom scenariju. U Makedoniji sve radimo kroz institucije i bez ikakvog nasilja. Od 11. decembra na ovamo ili tačnije od 29. Januara na ovamo, otkad Gruevski nije uspeo da sastavi vladu mi imamo 67 poslanika u makedonskom parlamentu od ukupno 120. Znači imamo većinu. Od tada do danas je prošlo dosta vremena i da smo hteli mogli smo odmah da preuzmemo vlast, ali to je moglo da znači ljudske živote ili neke druge važne stvari. Mi sve ovo radimo sa mnogo strpljenja, posvećenosti i prisebnosti. Makedonija je manja od trećine Srbije. Mi smo svi ovde braća. Ima nas 1,6 miliona. Oko 500.000 je otišlo iz države. Uglavnom mlađi ljudi i to je razlog više da ne dozvolimo ovde ukrajinski scenario, libijski ili egipatski kada su tamo padali režimi. Mi smo odlučili da režim padne olovkom i glasanjem, bez ljudskih žrtava. Formirali smo većinu i kada su krenuli sa nasiljem mi smo ih pozvali kod nas. Bili smo u parlamentu, uspravni. Pala je krv, ali moja i krv poslanika, ali ne krv naroda. Zaštitili smo narod da ne udare jedni na druge.

Napravili ste većinu sa partijom DUI Alija Ahmetija koja je devet godina bila u koaliciji sa Gruevskim. Iznosili ste mnoge zloupotrebe vrha vlasti, ali zar nije DUI saučesnik u tome? Kako to da su vam oni sada prihvatljivi?- Objavili smo svačiji kriminal, pa čak i nešto što je u vezi sa DUI. Postoje tri istrage i jedna optužnica protiv tri predstavnika DUI. Glavni uslov za formiranje vlade je pravna država. Znači ni ja ne smem da zaštitim nekoga iz SDSM. Ako se vodi istraga protiv nekoga taj mora da ode na sud. Tu nema zaštite nijednog pojedinca. Može da se desi da Zoran Zaev bude pod istragom jer je u razgovorima opozicija najviše prisluškivana i tu nema dileme među koalicionim partnerima. Ako neko iz vlade bude pod istragom taj ministar će se povući a na njegovo mesto će doći neko drugi sve dok se ne vidi da li je taj ministar kriv ili nije. U ovakvim okolnostima većina je formirana od partija koje su bile u opoziciji i jedne partije koja je bila u vlasti, a to je DUI. Principi pravne države moraju da važe jednako za sve.

Šta je bilo sa tim “bombama”, odnosno vašim nastupima u javnosti u kojima ste otkrivali zloupotrebe i kriminal u vrhu vlasti za šta ste imali dokaze? Da li su podignute neke optužnice?- Do sada od materijala koje smo dobili od ljudi koji rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dobio sam kao šef opozicije 540.000 audio razgovora i 520.000 tekstualnih transkripata u peridu od 2008. do 2013. Godine kako je naše ministarstvo unutrašnjih poslova prisluškivalo više od 20.000 građana.Zo je 1,3% ukupnog našeg stanovništva. Da biste mogli da prisluškujete morate da budete povezani sa telekomunikacionim sistemom, a to može samo država. Može neko da ovde postavi opremu i prisluškuje nas u ovoj prostoriji, ali da bi slušali mene kako razgovaram sa vama u Srbiji morate da budete povezani sa telekomunikacionim operaterima. Od ovih 20.000 građana najviše je prisluškivana opozicija, zatim novinari, biznismeni, verske zajednice... Od 2011. Na ovamoprisluškivani su ministri koji imaju malo veću moć zato što je šef tajne policije bio rođak Nikole Gruevskog Sašo Mijalkov. Kada smo objavili sve što se dešavalo u Kumanovu oni su dali ostavke. To je samo dokaz da smo u pravu za to što tvrdimo, jer zašto bi inače dali ostavke. Tu nema dileme, oni su već nekoliko puta priznali zločine koje su radili. U nekoliko ovih prisluškivanih razgovora ima i nekoliko ministara, a sa njima je razgovarao i Gruevski i Sašo Mijalkov i tako su dogovarali te kriminalne radnje. Zato smo i formirali Specijalno javno tužilaštvo. Da bih ja prestao da objavljujem bombe tražio sam da bude formirana ekspertska javna institucija iza koje bi stale sve političke partije. Sa 100% glasova u parlamentu izabrali smo Specijalno javno tužilaštvo i specijalnog javnog tužioca. Sve materijale sam predao njima i oni su do sada otvorili preko 30 istraga. Podneli su preko 10 tužbi i u najavi je još 20 istraga. Oni nastavljaju da rade jer imaju mnogo materijala iako im državne institucije, koje kontroliše Nikola Gruevski, ne daju materijalne dokaze.

Da li ste imali dokaze koji rasvetljavaju šta se desilo na Smiljkovskom jezeru gde su ubijena četiri dečaka i jedan ribolovac?- Postoje razgovori koji pokazuju da ljudi koji su u zatvoru da nema nikakvih dokaza za to. U razgovorima ne postoji dokaz ko je to uradio, ali postoji sumnja da je vlast umešana. U razgovorima između sebe postoje ozbiljne indicije da je vlast htela da pokaže da su Albanci ubili Makedonce.

Da li je moguće da vlast stoji iza toga?- Po mom mišljenju možda nije visoki establišment političke vlasti, ali njihovi predstavnicu u vlasti su umešani u ovo po mom mišljenju. Nemam konkretne dokaze za ovo, ali mislim da su umešani na osnovu onoga što sam čuo. Mislim i da su umešani i u napad u Kumanovu kada su poginuli naši policajci. Osam policajaca je poginulo od kriminalnih struktura koje su ušle sa Kosova u Kumanovo i okupirali su nekoliko kuća. Ubeđen sam da je tu vlast umešala svoje prste, odnosno moj politički oponent i verujem da će istraga to i dokazati.Šta vaši dokazi govore o umešanosti Saša Mijalkova u događaje u Kumanovu?

- Mi imamo samo indicije ne i dokaze.

Mediji su pominjali da je neko od makedonskih funkcionera pomogao jednom od vođa te kriminalne grupe da se prebaci na Kosovo.- Mnogo struktura je involvirano. Jedan je Siniša Aleksovski. Čuli smo razgovor između njega i osobe koju zovu komandant NATO Mirsad Ndrecaj s Kosova, poznati kriminalac i bandit koji je harao ovim prostorima – Kosovo, Srbija, Preševo, Kumanovo, tetovski kraj, skopski deo i oni su imali komunikaciju. Zašto su imali potrebu da imaju međusobnu komunikaciju. Postoje ozbiljne indicije za Sinišu Aleksovskog. Mislim da je šef obaveštajne službe koji je bio kod Georgija Ivanova, ali postoje i druge indicije za involviranost i viših struktura. Ja sam građanima obećao međunarodne istrage za ubistvo na Smiljkovskom jezeru, za događaje u Kumanovu, za ubistvo novinara Nikole Mladenova, za ubistvo aktiviste VMRO-DPMNE Martina Neškovskog. Mora da postoje nezavisne međunarodne istrage za ovakve stvari. Ako hoćemo da budemo zemlja kao sve druge zemlje ne mogu da postoje ovakve tabu teme, da se ne zna ko je ubio četvoro dece makedonske pravoslavne veroispovesti ili da se ne zna ko je ubio naših 8 policajaca, zašto se to desilo, ko stoji iza toga, ko je ubio jednog od najslavnijih makedonskih novinara Nikolu Mladenova. On je bio kritičar i prema SDSM i prema VMRO-DPMNE.

Više od 20.000 ljudi je prisluškivano, ubijen je novinar, politički aktivista, pod sumnjivim okolnostima se desio napad u Kumanovu, sumnjiv je slučaj ubistva dece kod Smiljkovskog jezera. Kada se to sve tako složi to je strašna atmosfera. Plaši me kao građanina Srbije da nekome ne padne napamet da prepiše taj model.- To jeste strašno. I ovaj momenat ne predaje vlasti je strašan. Doći će vreme kad će i SNS morati da preda vlast. Verovatno će nekad izgubiti na izborima u Srbiji pa će da kažu:“Ovi u Makedoniji nisu hteli da predaju vlast, pa to nećemo ni mi“. Balkan zna da kopira loše stvari vrlo jednostavno.

Ali, SNS je demokratska partija. Oni bi predali vlast ako bi izgubili.- Ko? Vučić? Koliko vidim oni mnogo uče od Gruevskog. Ne treba im to. To je loše. Ceo svet osuđuje to što Gruevski radi. Slučajevi koje ste pomenuli su samo jedan odsto svih zlodela koje je vlast uradila. Ukrali su pet i po milijardi evra i izneli van Makedonije. Uhvatili smo ih sa provizijama od 20 miliona evra, 15 miliona evra od kineskih kredita. To je javno dostupno i niko se nije ogradio od ovoga. Postoje ozbiljne istrage u vezi sa ovim i biće utvrđena odgovornost. Imamo i hapšenje novinara. Ja sam bio u pritvoru sedam meseci kao potpredsednik i kandidat za šefa opozicije. Imamo opozicione lidere koji su bili i po pet godina u zatvoru za ovih 11 godina otkad je Gruevski na vlasti u Makedoniji.

To je znači makedonski scenario? Prisluškivanje građana, ubijanje novinara, hapšenje opozicvionih političara...- Ne želim našoj bratskoj Srbiji da se ikada desi makedonski scenario, da ih neko prisluškuje, da može da im uništi slobodu, demokratiju, pravdu.Odakle vama ti transkripti i audio zapisi?- Mi smo to javno objavili. Čak je i državno tužilaštvo koje je pod kontrolom Gruevskog potvrdilo da je MUP prisluškivao. 20.000 hiljada ljudi da bude prisluškivano? To može samo MUP da radi.

Ko vam ih je dostavio?- Ljudi koji rade u MUP su mi dostavili dokaze. Neki od njih su odmah uhapšeni. Jednog od tih ljudi koji je šef Odbora za bezbednost kod nas u partiji su uhapsili, uhapsili su mu i suprugu, krenuli su da mu nađu i dete, a mi smo ga krili u planini, jer su hteli i njega da pritvore. To je monstrum od vlasti. Hvala bogu pred promenom je.Kako mislite da ćete da izađete iz ove pollitičke krize?- Mi smo u Makedoniji izabrali gandijevski model i imamo mnogo razloga za to. Ja gubim podršku od građana Makedonije svaki dan jer ne preuzimam oštriju akciju za preuzimanje vlasti jer imamo većinu. Naše ustavno pravo je da preuzmemo odgovornost i da vladamo u Makedoniji.

Šta mislite koliko dugo ovo još može da traje?- Mi smo odabrali miran način i ubeđen sam da ćemo sada u maju da imamo vladu. Ubeđen sam da ćemo u toku maja da imamo novu reformsku vladu koju ćemo mi socijaldemokrate da vodimo.

Dali ste ostavku na mesto gradonačelnika Strumice?Bio sam 12 godina gradonačelnik Strumice. Kada sam postao poslanik, odmah nakon izbora, kod nas ne možete da imate dve funkcije i dao sam ostavku. Sada imamo vršioca dužnosti gradonačelnika u Strumici, a ja sam lider SDSM i lider parlamentarne većine koja čeka da dobije mandat za sastav vlade.

Vi ste diplomirani ekonomista, bavili ste se privatnim biznisom?Ja sam čovek koji je rođen u Strumici koja je najveći šroizvođačranog povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda kojih ima svuda po Srbiji. Krstavac, paradajz, kupus – to se sve ovde proizvodi. Ja sam radio u poljoprivredi do 1994. godine. Sve dok nisam upisao fakultet u Skoplju svako leto sam bio na pijacama u Gornjem Milanovcu i Beogradu. Moja porodica je radila, a ja sam prodavao naše proizvode.

Imate li prijatelja u tim mestima?I danas imam drage prijatelje sa kojima smo se zbližili i unapredili našu saradnju. I kao gradonačelnik Strumice pobratimili smo se sa Starom Pazovom. Imam jako bliske porodične prijatelje, drugove kao što imam i u Strumici. Zato sam rekao da je Srbija za mene isto što i Makedonija. Mi smo bratski narod. Možda je to zbog toga što sam se rodio i odrastao u bivšoj Jugoslaviji i što sam imao takvo detinjstvo. Znam da moramo da sarađujemo jer imamo isti mentalitet. Tako sam i došao do pozicije generalnog direktora moje porodične firme. Moja porodica je stvorila te firme, odn osno moj otac i njegova tri brata. Imamo 820 zaposlenih. Sve što imamo je u Makedoniji. Jedan od brendova koji imamo je ajvar „Mamas“ koji se prodaje u Srbiji i u celom svetu, čak i u Japanu, Kanadi, Rusiji, Americi, EU. Ja itekako imam šta da radim u životu. Imamo 820 zaposlenih u 10 različitih delatnosti.

Kao ekonomista i kao generalni direktor firme ušao sam u politiku. Bio sam gradonačelnik Strumice 12 godina, od 2006 sam bio potpredsednik SDSM, od 2008. bio sam v.d. predsednika partije, 2013. sam postao predsednik partije. Sada smo partija koja ima većinu i treba da formiramo vladu. Ja sam taj Zoran Zaev, pravoslavni hrišćanin, vernik jer znam da nas vera u Boga čini boljim ljudima. Ja sam čovek koji razgovara i sa budućom opozicijom, koji su me hapsili, koji su napravili sva zlodela u Makedoniji. Ne treba da se volimo, imam koga da volim kod kuće, svoju porodicu, svoju decu, ali sa njima moramo da sarađujemo zbog života u Makedoniji, zbog reformi, zbog svih građana i zato što je ovo naša zajednička domovina. To znači da svako ko se ogrešio o zakon mora da odgovara, a zakon mora da važi jednako za sve. Pravda i pravna država mora da postoji u Makedoniji. Institucije moraju da budu nezavisne i da budu servis građana. Mediji moraju da budu nezavisni. Kod nas 85% medija su pod kompletnom kontrolom vlasti. Vlast daje poslušnim medijima 20-30 miliona evra iz budžeta. Ne kupuju oni samo gazde novina već i glavne urednike, novinare... Dušu su im kupili.

Ako nemate medije nemate slobodu, ako nema slobode nema savesti. Borba koju vodimo, između ostalog, je da dobijemo nezavisne medije. Ja sam drugačija generacija političara, ja sam biznismen, čovek iz posla, ali zastupam levicu iako je logično da zastupa kapital naspram radnika, jer verujem u socijaldemokartske vrednosti, solidarnost, pravdu... Moj san je da se vratim u komercijalu mojih firmi i verovatno me to čini relaksiranijim političarem. Ali, političari koji ne znaju šta će da rade kada odu sa vlasti, jer su bili samo vlast i ceo život su u politici, ima takvih i kod vas, oni zarobe državu, a kad zarobe državu onda zarobe i ljudsku dušu. Narod mora da bude slobodan i u Srbiji. Mora da sme da govori bez obzira koliki rejting ima neki političar. Prednost moraju da imaju sloboda i prava. Ljudi moraju da govore mora da bude debata. Dijalog mora da postoji. Samo tako ćemo biti normalne zemlje, jer veliki broj mladih napušta i Makedoniju i Srbiju. Ako nema mladih, nema ni budućnosti.Oni ne odlaze samo što nemaju dovoljno novca. Oni nas napuštaju jer nemaju dovoljno slobode, pravde, demokratije ni sigurnosti. Želim dobre perspektive i vašoj zemlji i mojoj zemlji. EU je nešto što nas spaja. Naša zajednička budućnost je tamo. Tada ćemo otvoriti granice. Niko više neće govoriti o granicama između Makedonije i Srbije, Makedonije i Albanije, pa će verovatno i Kosovo imati određena rešenja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14H UŽIVO: Vučić odgovorio Zaevu

(EKP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track