LIDER MAKEDONSKE OPOZICIJE ZA KURIR Zoran Zaev: Neću izbore, rušim vlast na ulici
Foto: AP

Vođa opozicije najavljuje nove proteste u Makedoniji

LIDER MAKEDONSKE OPOZICIJE ZA KURIR Zoran Zaev: Neću izbore, rušim vlast na ulici

Severna Makedonija -

Čovek koji sebe naziva predsednikom izveo je državni udar i ne odustajemo dok on ne ode s vlasti, rekao za Kurir Zoran Zaev

SKOPLJE - Opozicija neće dozvoliti održavanje izbora 5. juna, a na ulicama će biti sve dok predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ne podnese ostavku, rekao je za Kurir Zoran Zaev, lider Socijaldemokratske stranke.Kako kaže, razlog za proteste je to što je „čovek koji sebe naziva predsednikom države izvršio državni udar“.

Neredi u Skoplju... Bacani i suzavci
Neredi u Skoplju... Bacani i suzavci

Stari zakon

- Ivanov se poziva na zakon od pre 20 godina koji više ne postoji. Učinio je sve kako bi od odgovornosti zaštitio ljude iz vladajuće stranke VMRO-DPME. Samo je bivšeg premijera Nikolu Gruevskog abolirao čak šest puta... Šta nam preostaje? Samo ulica! Blokiraćemo birački proces. Imamo i druge stvari na raspolaganju o kojima ne želim da govorim javno. Ipak, pozivamo ljude da izađu na ulice - rekao je on.Na konstataciju da je i on optužen za mrežu prisluškivanja, ali i za to da je „američki čovek“ koji sarađuje sa Džordžom Sorosem, Zaev kaže da istinu u Makedoniji svi znaju.- Ivanov je rekao da će čuvati našu zemlju od EU i SAD. Zašto su Amerikanci na strani opozicije? Nisu oni na našoj strani, oni su tu zbog univerzalnih vrednosti naših građana i slobode - rekao je Zaev.Nije želeo da komentariše stav Rusije da stranci upravljaju opozicijom, rekavši da je za Makedoniju podjednako bitna saradnja kako sa SAD i EU tako i s Moskvom.
Simbolično... Pale Gruevskog
Simbolično... Pale Gruevskog

Ivanov: Hoće da me ubiju

Đorđe Ivanov je naciji rekao da ostaje pri odluci o aboliciji, ali je i optužio opoziciju.- Stranke i njihove pristalice koriste institucije za obračun. Sudovi su pod pritiskom zbog rešavanja slučajeva, a bezbednosne institucije su paralizovane lošim sistemom komandovanja i visokim rizikom da neće moći da odgovore na pretnje s kojima se suočavamo. Makedonske i strane obaveštajne službe izvestile su nas o realnoj pretnji po život dvojice lidera. Evo vidite da pretnje ima i za mene. Da se ubije predsednik! Šta će se postići time? Treba da se ubijamo idejama - rekao je Ivanov.
Nema povlačenja, nema predaje... Probijanje blokade
Nema povlačenja, nema predaje... Probijanje blokade

Rusija upozorilaGLASANJE JEDINI IZLAZU ruskom ministarstvu spoljnih poslova konstatovali su da je „makedonska opozicija ponovo postala instrument za raspirivanje unutrašnjeg političkog sukoba, a ovaj put ima podršku iz inostranstva, sa ciljem da se poremeti održavanje vanrednih izbora zakazanih za 5. jun, koji predstavljaju jedini demokratski legitimni izlaz iz krize“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track