MAKEDONSKA TUŽITELJKA PORUČILA PREDSEDNIKU: Imaćeš puno posla ako nastaviš da aboliraš političare
Foto: AP 16 SE9 2015

Kriza u Makedoniji

MAKEDONSKA TUŽITELJKA PORUČILA PREDSEDNIKU: Imaćeš puno posla ako nastaviš da aboliraš političare

Severna Makedonija -

Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva poručila je danas predsedniku Republike Đorđu Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan s prisluškivanim razgovorima.

"Predsednik će imati mnogo posla, jer mi imamo nameru da pokrenemo mnogo krivičnih postupaka povezanih s prisluškivanim razgovorima", rekla je ona na konferencfiji za novinare na kojoj je oblavila pokretanje još jedne istrage, pod nazivom "Transporter".

Janeva je istakla da će Specijalno tužilaštvo, bez obzira an aboliciju, od sudova tražiti konfiskaciju imovine koju su abolirane osobe stekle krivičnim delima u kojima su abolirane, ističuši da je to i zakonska obaveza Tužilštva. "I u slučaju abolicije i postojanja prepreka za krivično gonjenje, naša zakonska obaveza je da prikupimo dokaze o protvpravno steknutoj imovini, koja mora biti konfiskovana", rekla je ona, dodajući da odluku o konfiskaciji donose sudovi.

Janeva je istakla da će Specijalno Tužilaštvo nastaviti sa finasijskim istragama da bi novac ukraden iz budžeta Makedonije bio vraćen. Od 2008. Do 20015, iz državnog budžeta se u privatne džepove odlila velika suma novca, istakla je tužiteljka. Napominjuči da je Specijalno tužilaštvo počelo da radi u novembru prošle godije, Janeva je rekla da je do sada pokrenulo pet istraga, i da će nastaviti da radi i pored svih prepreka.

"Mi smo tu i radimo! Čvrsto sam uverena da će pravda pobediti", rekla je Katica Janeva na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i ambsadori Velike Britanije, Italije i Nemačke. Najnovija istraga Specijalnog tužilaštva, nazvana "Transporter", odnosi se na malverzacije u vezi s besplatnim prevozom učenika u opštini Bitolj, u šta je umešan tamošnji gradonačelnik Vladimir Taleski.

"Grad Bitolj je plaćao najverovatnije najskuplji prevoz na svetu za učenike i to novcem iz državnog budžeta, odnosno iz džepa građana", reka je zamenik specijalnog tužioca Fatima Fetai, precizirajući da je za dve školske godine budžet Makedonije ostećen za 22.024.891 denara (360.000 evra). Tužiteljka je rekla da protiv Televskog neće biti vođen istražni postupak, jer je aboliran, ali da će Tužilaštvo tražiti da mu bude oduzeta imovina koju je protivpravno stekao u tom slučaju.

"Specijalno tužilaštvo je započelo postupak protiv 22 lica za zloupotrebu službenog položaja, ali ne i protv Taleskog koga je predsednik pomilovao. Ipak, amnestija ne obuhvata pomilovanje i za nadoknadu štete koju je izazvao Taleski", rekla je Fetai. Kako je objasnila, u prebacivanju budžetskih para koje je Bitolj dobio za plaćanje prevoza, stalni učesnici su bili Taleski i predsdednik Komisije za javne nabavke, koji ima i firmu preko koje je vodio knjigovodsvene poslove prevoznika koji su učestvovali u toj malverzaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track