MENJAJU TAKTIKU: Demonstranti sa obojene revolucije prelaze na gerilske akcije
Foto: AP

MENJAJU TAKTIKU: Demonstranti sa obojene revolucije prelaze na gerilske akcije

Severna Makedonija -

Građani Makedonije, koji već više meseci protestuju protiv vlasti, od ponedeljka menjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će se umesto svakodnevnih okuljanja u 18 sati, organizovati, kako navode, gerilske akcije blokade ključnih saobraćajnica i pre svega institucija koje brane režim.

Organizatori višemesečnih "objenih" antivladinih protesta pozivaju građane daim se priključe u ovim akcijam.

Kako najavljuju, već u ponedeljak se mogu očekivati prve akcije blokade glavnih saobraćajnica u makedonskoj prestonici. A koje ulice i raskrsnice i na koje vreme će biti blokirane, blagovremeno će biti najavljeno.

"Očekujemo i pozivamo građane da se pridruže protestima i akcijama", navodi se u pozivu organizatora, prenose makedonski mediji.

Blokada saobraćaja je nova taktika antivladinog protesta (Foto: Fonet/AP)
Blokada saobraćaja je nova taktika antivladinog protesta (Foto: Fonet/AP)

Akcije će, kako kažu, biti organizovane u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtevi, a to su: da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti Specijalnog državnog tužioca, da se zaustavi progon demonstranata, da budu pušteni iz pritvora svi do sada uhapšeni učesnici objene revolucije, kao i da protiv njih i drugih učesnjika budu povučene krivične prijave.

Inače, makedonsko Sobranje juče ni posle višečasovne rasprave nije odlučilo da li će biti razmatran opozicioni zahtev za utvrđivanje odgovornosti predsednika Đorđa Ivanova zbog odluke donete u aprilu da abolira 56 državnih i partijskih funkcionera odgovornih za aferu "Prisluškivanje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track