MIGRANTI IDU KA PRELAZU TABANOVCE: Makedonska vojska i policija ipak propuštaju izbeglice ka Srbiji!
Foto: Reuters

Puštaju uglavnom žene i decu

MIGRANTI IDU KA PRELAZU TABANOVCE: Makedonska vojska i policija ipak propuštaju izbeglice ka Srbiji!

Severna Makedonija -
Migrantima preko megafona uz pomoć prevodilaca na arapskom jeziku daju uputstva da ostanu u tampon-zoni i da čekaju red za organizovani prelazak

ĐEVĐELIJA - Uprkos najavi da makedonska policija i vojska neće propuštati migrante u zemlju, najnovije informacije govore drugačije. Naime, u toku noći na granici sa Grčkom u blizini Đevđelije u više navrata propuštane su grupe od po 200 do 300 izbeglica sa Bliskog istoka koje nekoliko dana čekaju na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

Makedonci su saopštili da će grčko-makedonska granica, prema ranijoj odluci Vlade Makedonije, ostati zatvorena za masovan prolazak izbeglica, međutim, biće omogućeno samo "kontrolisano propuštanje", pre svega "osetljivih grupa" u koje spadaju , pre svega, žene i deca koji sada idu dalje prema Železničkoj stanici u Đevđeliji.

Od jutros je propuštanje migranata iz Grčke u Makedoniju nastavljeno. Kako prenose mediji u Makedoniji migrantima preko megafona uz pomoć prevodilaca na arapskom jeziku daju uputstva da ostanu u tampon-zoni i da čekaju red za organizovani prelazak.

Dodaje se da se oni kojima se prelazak dozvoli upućuju do železničke stanice u Đevđeliji odakle im je organizovan prevoz do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovce. U toku noći bilo je i nekoliko pokušaja grupa migranata da na silu pređu granicu sa Makedonijom, ali su ih sprečile patrole vojske i policije koje pod punom opremom od četvrtka dežuraju na granici.

Uz granicu sa Grčkom makedonske bezbednosne snage postavile su i bodljikavu žicu u dužini od 300 metara sa obe strane pruge Skoplje - Solun u blizini koje je i granični prelaz. U toku noći pripadnici vojske su postavili i dodatnu zaštitnu ogradu.

Kako su ranije saopštile makedonske vlasti, ulazak u Makedoniju dozvoljen je prioritetno osobama "ranjivih kategorija", pre svega ženama i deci.

Makedonska Vlada proglasila je u četvrtak zbog dolaska hiljada izbeglica sa Bliskog istoka vanrednu situaciju na južnoj i severnoj granici, sa Grčkom i Srbijom. Na granici sa Grčkom raspoređeni su pripadnici Jedinice za brzo delovanje makedonskog MUP-a. U sukobima sa izbeglicama koje su pokušavale nasilno da pređu granicu u četvrtak je povređeno nekoliko migranata.

UNHCR je saopštio da je makedonska policija sinoć zbog obilnih padavina preko divljeg graničnog prelaza propustila veliku grupu migranata. Rano jutros sa Železničke stanice u Đevđeliji je za Tabanovce krenuo voz sa oko 300 migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track