(VIDEO) BILANS PROTESTA U SKOPLJU: Uhapšeno 12 osoba, više njih povređeno, Predsedništvo demolirano!
Foto: Printscreen Tweet

NAJAVLJENE NOVE DEMONSTRACIJE

(VIDEO) BILANS PROTESTA U SKOPLJU: Uhapšeno 12 osoba, više njih povređeno, Predsedništvo demolirano!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen izjavio je portparol policije Toni Angelovski

Međutim makedonski mediji javljaju da je povreženo i nekoliko demonstranata. Potpuno je demolirana kancelarija predsednika Đorđa Ivanova. Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo i izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom je intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi, javila je Al Džazira.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova. Među njima je i predsednik SDSM-a Zoran Zaev koji je potez predsednika nazvao "državnim udarom". Kako navodi Al Dažazira, procenjuje se da je najmanje 3.000 učestvovalo u protestima.

Prethodno su pristalice Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanske organizacije pozvale Ivanova da povuče odluku o aboliciji 56 osoba, većinom političara, i da ode s dužžnosti. Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbežžali sa ulica makedonske prestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje". Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izveštavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju. Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku. U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji. Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev prethodno je pozvao demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje.

On je najavio da će SDSM narednih dana organizovati nove ulične proteste. Ivanov nije danas hteo da govori o deššavanjima i tenzijama u svojoj zemlji, kao ni o zahtevima za njegovom ostavkom, prenela je regionalna tv N1. On je kratko rekao da ne žželi da komentariše dogovor vlasti i opozicije iz Pržina, nakon čega je usledila odluka o vanrednim izborima, a zatim i odustajanje najjače opozicione stranke, zbog, kako su tada naveli, nepostojanja fer uslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track