POSLE VANREDNIH IZBORA: Makedonija bi mogla da dobije parlament i vladu do 31. januara
Foto: Profimedia

Ako sve prođe glatko

POSLE VANREDNIH IZBORA: Makedonija bi mogla da dobije parlament i vladu do 31. januara

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonija bi, posle vanrednih parlamentarnih izbora, do 31. januara mogla da dobije parlament i vladu, s tim da Ustav te zemlje ne definiše situaciju u slučaju da dve stranke osvoje podjednaki broj poslaničkih mandata.

Prema Ustavu Makedonije, najkasnije 20 dana od izbora konstituiše se Sobranje na sednici koju saziva aktuelni predsedavajući parlamenta.

SDSM: Osvojili smo 51 poslanički mandat, kao i VMRO-DPMNE

Ukoliko konstitutivna sednica ne bude održana, 21. dana od izbora poslanici će se sami okupiti i konstituisati Sobranje.

Takođe, prema Ustavu, predsednik Makedonije je dužan da u roku od 10 dana od konstituisanja Sobranja da mandat za sastav nove vlade partiji ili partijama koje budu imale većinu u parlamentu. Dvadeset dana od davanja mandata, mandatar pred poslanicima podnosi program i predlog kabineta buduće vlade, koji verifikuje parlamentarna većina.

Ustavom, međutim, nije predviđeno šta se događa kada dve stranke osvoje identičan broj mandata. Kako pišu makedonski mediji, u tom slučaju će najverovatnije predsednik države tražiti nekakve garancije od stranaka da mogu da formiraju parlamentarnu većinu i na osnovu toga toj stranci, odnosno koaliciji poveri mandat.

Ako sve bude išlo glatko Makedonija bi do 31. januara mogla da dobije i novi parlament i novu vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track