VIDEO JEZIV OBRT DRAME U MAKEDONIJI: Albanska nacionalna armija najavljuje mobilizaciju protiv Srba!
Foto: Profimedia

Produbljuje se kriza

VIDEO JEZIV OBRT DRAME U MAKEDONIJI: Albanska nacionalna armija najavljuje mobilizaciju protiv Srba!

Severna Makedonija -

Ranije ove nedelje je "Albanska nacionalna armija", teroristička grupa poznata pod imenom AKSH, objavila je preteću video poruku na kojoj se vide naoružani militanti u maskirnim uniformama i skrivenog lica kako čitaju proglas o njihovim budućim aktivnostima na Kosovu i, kako tvrde "svim albanskim zemljama", uključujući i Makedoniju.

Ova se grupa protivi "Ohridskom okvirnom sporazumu" kojim se završio sukob između militanata takozvane "Oslobodilačke nacionalne vojske" i makedonskih snaga sigurnosti 2001. godine.

Grupa je nastala 2001. godine u Makedoniji i 2003. godine UNMIK je AKSH proglasio "terorističkom organizacijom". AKSH je povezana s "Nacionalnim frontom za ujedinjenje Albanaca", koje se proglasilo "političkim krilom grupe".

Od 2003. godine je imala nekoliko akcija. 7. marta 2003. su dva militanta pokušala da detoniraju bombu, a u pucnjavi su ubijeni pripadnici srpske policije. 2007. je emitovan video od strane kosovskih televizijskih stanica, koji prikazuje naoružane militante AKSH, a u oktobru 2007. je jedinica izjavila da će zauzeti srpsku enklavu Severno Kosovo silom, ako KFOR to ne učini do 1. novembra 2007. godine.

13. novembra 2007. je prikazan snimak, ekskluzivni intervju s čelnikom AKSH, tokom patrole u tajnim delovima Severnog Kosova. Tada je čelnik grupe izjavio da AKSH ima ukupno 12.000 ljudi, te je pozvao kosovsko stanovništvo na bojkot tada predstojećih izbora.

AKSH tada izjavljuje da sprovodi patrole u Severnom Kosovu, kako bi se sprečili upadi grupe "Straža Cara Lazara".

29. aprila 2010. godine su militanti AKSH na granici između Kosova i Makedonije izvršili napad u kojem je poginuo jedan makedonski policajac.

Portal Veru Info ovih dana objavio reportažu sa snimcima i fotografijama boraca AKSH, a na 13. godišnjicu ubistva dva njihova člana se ova teroristička grupa u ranim jutarnjim predstavila javnosti.

Izrazili su "zabrinutost zbog trenutne političke situacije u albanskim zemljama".

Na poziv lidera grupe, novinar portala Veriu Info, Gazmend Morina, bio je prisutan kada je "Specijalnoj jedinici AKSH" pročitano pismo glavnog komandanta organizacije.

Gazmend Morina je održao i kratki razgovor s jednim od čelnika AKSH, koji je rekao da organizacija ima snage u Albaniji, Makedoniji, Preševskoj dolini i na nekoliko delova Kosova i dodao kako se grupa u vojnom smislu "može mobilizovati vrlo brzo".

Odbijajući reći tačno u kojim delovima Kosova je aktivna, komandant AKSH je rekao da organizacija ima jedinice, bojne, brigade, specijalne jedinice, što znači da su dobro obučeni i ustrojeni.

Na pitanje gde je sedište glavnog štaba, nije odgovorio, ali je rekao AKSH čini albansko stanovništvo i da je grupa aktivna i u institucijama Kosova.

(Altermainstreaminfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track